skonsolidowany zysk netto wyniósł około 257 mln złotych, w tym skonsolidowany zysk netto przypadający akcjonariuszom Jednostki Dominującej wyniósł około 256 mln złotych (czyli 17,16 złotych na akcję),
Skonsolidowany zysk netto wyniósł około 152 mln zł, w tym skonsolidowany zysk netto przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej wyniósł około 150 mln zł (czyli 10,04 zł na akcję).
Jaka jest różnica
Istotny wpływ na wynik Grupy miało ujęcie zdarzenia o charakterze jednorazowym, dotyczącego szacunku kosztów z tytułu ewentualnego zwrotu dopłaty gazowej przez jednostkę zależną w kwocie 126,7 mln zł, w związku z korektą roczną kosztów powstałych w jednostkach opalanych gazem ziemnym za rok 2022 i 2023:
Zysk mniejszy przez to zdarzenie jednorazowe a tak wyniki kosmos tak należy interpretować. Ja trzymam na longa Ci co rozumieją te liczby wiedzą co zrobić. Trochę mniej z ciepła a trochę więcej prądu sprzedali.
Jest rozczarowanie zyskiem netto bo ewentualny zwrot dopłaty ale perspektywa tej firmy kosmiczna. EBITDA jest najważniejsza bo pokazuje zdolność do generowania cashu a tu jest kosmos rok- rocznie.
Na poziomie zysku netto słabo przez te one-offy ale ebitda w czwartym kwartale elegancka ponad 200 mln PLN. Zwróćcie uwagę na ogromną składkę na fundusz wypłaty różnicy ceny ponad 550mln PLN w 2023 r. Której nie będzie w wynikach 2024. Jutro może być różnie ale liczę że poważniejsi inwestorzy spojrzą na ebitda a nie spanikuja z powodu niskiego zysku netto. Pozdrawiam cierpliwych
Dobrze, że napisali o odpisie (w perspektywie końca KDT to było wiadome od dawna), a nie tak jak w Q2, że trzeba się było zastanawiać. Bardzo dobre wyniki.
Jakby dodać ten "ewntualny" zwrot dopłaty do zysku netto to by wyszedł 382,7 mln. To słowo ewentualny jest zastanawiające. Ja pisalem że może być pod 400 mln nawet i bez tego by tyle bylo. Także wyniki super ale jest ale.. mądry zrozumie głupi spanikuje.. myślący wie wcześniej.. tak bym podsumował
Spodziewałem się jednak dużo lepszego wyniku ale jednak zarząd przyznaje że rok 2023 był ciepłym rokiem. A teraz znowu ciepły początek 2024. Wszystko byłoby jeszcze w miarę ale niepokoi mnie najwięcej to ten odpis w kwocie ponad 91 mln zł: "na dzień 31 grudnia 2023 r., stosując podejście zgodne z decyzją Prezesa URE w zakresie korekty rocznej za rok 2022 oraz zgodnie z najlepszą wiedzą, określono wysokość ujemnej korekty rocznej za 2023 rok w wysokości 91,8 mln zł.
Spółka zastrzega, że prezentowane powyżej wartości mają charakter szacunkowy i mogą ulec zmianie. Ostateczne wartości zostaną przedstawione w skonsolidowanym raporcie za 2023 r., którego publikację zaplanowano na 19 marca 2024 r. ".
Nie jest tak różowo jak pisaliście na forum... Dobrze, że dzisiaj nie dokupiłem a już miałem podjąć tą decyzję...
17 zł na akcje przy c/z 4 daje kurs 68 teraz jest 66 zł. Tych danin ma nie byc od połowy roku z tego co się orientuje. Ja mam średnią 30 i czas.. nie mam zamiaru sprzedawać bez 3 cyfr w kursie akcji
Każdy wie, że ta spółka jest dużo więcej warta niż jej obecny kurs. Stopniowo będziemy wchodzić na 0,5 mld zł netto - zysku rocznie . Dzięki nowej czechnicy.
Manipulowany? Jaja sobie robisz? Obroty jak na warzywniaku... przecież tu się nic nie dzieje. Drobnica sprzedając po kilkadziesiąt akcji wychodzi ze spółki i kurs się osuwa. Przestańcie dzieciaki wypisywać głupoty :)
Chodzi o zamieszanie związane z gazem jako paliwem w cieplownictwie. Rząd bedzie wspierał oze, pompy ciepła itd. ale dla indywidualnych gospodarste. Zima ciepla są artykuły że cieplownie w Niemczech maja straty z tego tytułu bo kontraktowału gaz drogo i dużo w zeszłym roku. Pewnie boja sie ludzie i sprzedają, że podobnie w polsce. Nie ma to wpływu na KGN. Nowa czechnica jest dostosowana do spalania wodoru. Chyba chodzi o startegie rządową dla ciepłownictwa.
Jakaś niepewność związana z otoczeniem prawnym jest okazją do korekty i strategią dot. ciepła sytemowego - mamy nowy rząd stary traktował gaz jako plaiwo przejsciowe w transformacji energ. Dodatkowo tę korektę zapowiadano dużo wcześniej - chodziło po necie, że będzie jeden duży spadek jeszcze a potem wzrosty. Wydaje mi się, że już po wszystkim. KGN nie miało nic na gaz dopiero teraz ale wodór też w nowej czechnicy jest możliwy więc te infa z niemiec o stratach ciepłowni nie mają wpływu na pl rynek. Ale jak jest pretekst to korekta się ziściła.
Jak jakiś randomowy gość zaczyna być poirytowany, bo ktoś coś napisał, co burzy jego i tak nadszarpnięty spokój, to znaczy, że jego inwestycja nie idzie jak myślał. Buahaha.
Lol, @Szu, wrzuć na luz, w dodatku z czytaniem ze zrozumieniem nie jest u ciebie dobrze. Daj se spokoj chlopie z inwestycjami, to nie dla ciebie i może kup sobie jakąś dobrą, nieskomplikowaną książkę aby poćwiczyć rozumienie. Może na przykład "20.000 mil podmorskiej żeglugi" - będzie to jednocześnie dobrze nawiązywało do stanu twojego portfela.
Żadna drobnica, od trzech tygodni ktoś wyrzuca systematycznie po kilka kilo akcji codziennie. Jak dla mnie to sprzedał już ponad 100k i dzisiaj ta sama historia. Sypie z ukrytego. Na koniec dnia mała podbitka żeby zacząć zrzucanie z wyższego poziomu i tak w kółko.