Easycall, Finventur, Mennicask, WAT, Hortico i Efenergii - to siedem spółek z New Connect, których wskaźnik c/z jest niższy niż 4 i sugeruje skrajne niedoszacowanie akcji. Przyjrzyjcie się jednak raportom kwartalnym tych spółek (oraz szacunkowym wynikom NWAI). Okazuje się, że w przypadku Easycall mamy zdarzenie jednorazowe na 4,1 mln z I kw. 2022, w Finventure mamy jednorazowe 24 mln zł przychodów finansowych w II kw. 2022, podobnie Mennica - gwałtowny "wystrzał" wyników w II kw. i spadek w kolejnych kwartałach 2022, w Efenergii obraz zaburza z kolei jednorazowe 3,7 mln przychodów operacyjnych w IV kw. 2022. Wstępne wyniki NWAI pokazują spadek zysku r/r i znacznie słabszy IV kw. 2022 niż rok wcześniej ... Do czego zmierzam? Na ten moment naprawdę warto poddać wnikliwej analizie Hortico i WAT. Wspomnicie moje słowa, a ja przypomnę się w stosownym czasie :)
Dokładnie ! Nawet przy zysku na poziomie średniej z I i II kw. 2022 roku (1,5 mln zł) wychodzi roczny zysk 6 mln zł. Przy dokładnie milionie akcji mielibyśmy wtedy 6 zł zysku na akcję. Przy obecnej cenie byłoby c/z 3,58 -a więc nawet przy tak pesymistycznych założeniach wciąż jedna z najtańszych propozycji na rynku.
Zgadza się średnio tak dla przykładu Podałeś ze po 1.5 mil zł na kwartał ! To 6 mil zł zysku na rok a raczej wyjdze więcej .Atu wyjdzie 12 mil zł albo lepiej za rok 2022 zysku ! Tak ze spółka z dużym potencjałem i fundamentami już rozwiniętymi ! I z pieniędzmi bez długów !
Jeszcze raz proponuję porównać kwartał po kwartale z wyżej wymienioną grupą najtańszych spółek na New Connect. Ludziska pompują balony, a tu może być za chwilę więcej zysku niż kapitalizacji
C/z już 2,8 - podium New Connect jeśli chodzi o niedoszacowanie wartości spółki (średni c/z w indeksie 25,12). Ackerman, Omega - WAT, LuOn .... i wszystko to za 20,5 mln zł ?
w prezencie gratis DMS, usługi obce, brak dobrej komunikacji spółki z akcjonariuszami, podejrzane wywalenie 150k akcji, nieinformowanie o wynikach negocjacji (czyżby to było info pod wywalenie 150k akcji?). Szkoda nerwów na tę spółkę.
Opuściłeś spółkę to jej nie obrzydzaj ! Taniej byś pewnie kupił teraz . Bo dobrze spółkę znasz i jej potencjał ! Raczej ten kurs już taki zostanie do raportu rocznego .a pózniej się okaże co i jak! Ogólnie pozdrawiam !i wontpie żeby spadło na 15 zł . Teraz tak się bedze bujać kurs w tej cenie co jest .
Najciekawsze jest to, że gdyby przyjąć zysk netto najgorszego kwartału 2022 (II kw. - 1,065 mln zł) i pomnożyć go przez 4, to otrzymamy 4,26 zł zysku na akcję. Przy obecnej cenie akcji 20,40 zł przynosi to wskaźnik ceny do zysku wynoszący 4,79. A więc nawet przy tak skrajnie pesymistycznym założeniu mielibyśmy jedną z 10 najtańszych spółek na New Connect ! Tańszą o ponad 80% od średniej na małym rynku (średni c/z 25,3). A gdzie potencjał, reinwestycja rekordowych zysków z III kw., gdzie wycena LuOn?
Dnia 2023-02-26 o godz. 12:38 ~Trela napisał(a): > Najciekawsze jest to, że gdyby przyjąć zysk netto najgorszego kwartału 2022 (II kw. - 1,065 mln zł) i pomnożyć go przez 4, to otrzymamy 4,26 zł zysku na akcję. Przy obecnej cenie akcji 20,40 zł przynosi to wskaźnik ceny do zysku wynoszący 4,79. A więc nawet przy tak skrajnie pesymistycznym założeniu mielibyśmy jedną z 10 najtańszych spółek na New Connect ! Tańszą o ponad 80% od średniej na małym rynku (średni c/z 25,3). A gdzie potencjał, reinwestycja rekordowych zysków z III kw., gdzie wycena LuOn?
Dokładnie tak jak piszesz. Dlatego ja osobiscie uwazam ze słupy które kupiły akcje od DMS wywaliły poniewaz wiedziały ze zysk zostanie skasowany (na usługi obce jak to było w zeszłym roku w jednym z kwartałów) W przeciwnum razie irracjonalnym pomysłem było by wrzucić w rynek 150k akcji i urzeczywostnić FF. Nie bedzie ani dużych zysków ani duzej dywidendy. Tak po mojemu. (Od 3 lat na spółce jestem)
Zobaczymy już za 3 tygodnie - raport 21.03 . Info o ewentualnej dywidendzie może pojawić się w każdej chwili (w 2019 roku podali na koniec lutego - jeszcze przed publikacją raportu).
Dnia 2023-02-26 o godz. 13:31 ~Trela napisał(a): > Zobaczymy już za 3 tygodnie - raport 21.03 . Info o ewentualnej dywidendzie może pojawić się w każdej chwili (w 2019 roku podali na koniec lutego - jeszcze przed publikacją raportu).
Ja uważam że nie ponieważ wiem jak to wygląda od kuchni. Ludzie którzy wpuscili akcje w rynek dobrze znaja spółkę i prezesą ponieważ to od niego kupili akcje po 15zł pod progi. Gdyby miała by cdywidenda wysypali by akcje po jej wypłaceniu. To naiwne myślenie. Ale pomażyć mozna.
Dnia 2023-02-26 o godz. 13:16 ~Jam napisał(a): > Dnia 2023-02-26 o godz. 12:38 ~Trela napisał(a): > > Najciekawsze jest to, że gdyby przyjąć zysk netto najgorszego kwartału 2022 (II kw. - 1,065 mln zł) i pomnożyć go przez 4, to otrzymamy 4,26 zł zysku na akcję. Przy obecnej cenie akcji 20,40 zł przynosi to wskaźnik ceny do zysku wynoszący 4,79. A więc nawet przy tak skrajnie pesymistycznym założeniu mielibyśmy jedną z 10 najtańszych spółek na New Connect ! Tańszą o ponad 80% od średniej na małym rynku (średni c/z 25,3). A gdzie potencjał, reinwestycja rekordowych zysków z III kw., gdzie wycena LuOn? > > Dokładnie tak jak piszesz. Dlatego ja osobiscie uwazam ze słupy które kupiły akcje od DMS wywaliły poniewaz wiedziały ze zysk zostanie skasowany (na usługi obce jak to było w zeszłym roku w jednym z kwartałów) > W przeciwnum razie irracjonalnym pomysłem było by wrzucić w rynek 150k akcji i urzeczywostnić FF. > Nie bedzie ani dużych zysków ani duzej dywidendy. Tak po mojemu. > (Od 3 lat na spółce jestem)
Zastanawiające jest jakie maja dalsze plany. Czy uruchomią skup akcji? A jezeli tak to po to zeby opuścić giełdę? Skupili 200k dla kogo? 0 komunikacji.
Dnia 2023-02-26 o godz. 13:16 ~Jam napisał(a): > Dnia 2023-02-26 o godz. 12:38 ~Trela napisał(a): > > Najciekawsze jest to, że gdyby przyjąć zysk netto najgorszego kwartału 2022 (II kw. - 1,065 mln zł) i pomnożyć go przez 4, to otrzymamy 4,26 zł zysku na akcję. Przy obecnej cenie akcji 20,40 zł przynosi to wskaźnik ceny do zysku wynoszący 4,79. A więc nawet przy tak skrajnie pesymistycznym założeniu mielibyśmy jedną z 10 najtańszych spółek na New Connect ! Tańszą o ponad 80% od średniej na małym rynku (średni c/z 25,3). A gdzie potencjał, reinwestycja rekordowych zysków z III kw., gdzie wycena LuOn? > > Dokładnie tak jak piszesz. Dlatego ja osobiscie uwazam ze słupy które kupiły akcje od DMS wywaliły poniewaz wiedziały ze zysk zostanie skasowany (na usługi obce jak to było w zeszłym roku w jednym z kwartałów) > W przeciwnum razie irracjonalnym pomysłem było by wrzucić w rynek 150k akcji i urzeczywostnić FF. > Nie bedzie ani dużych zysków ani duzej dywidendy. Tak po mojemu. > (Od 3 lat na spółce jestem)
Moim zaniem komersjalizacja Luon moze cos pomóc. Ale nie wiadmo jaki jest na to plan. Czarno to generalnie widze jak oni sie do tego zabierają.
A nie zastanawia was czasami kto tak cierpliwie skupuje akcje tej kiepskiej spółki? Obroty od początku roku wciąż utrzymują się na ponadprzeciętnym poziomie jak na New Connect, a dolnych wideł chyba tu jeszcze nie widziałem.
C/z 2,9 i 21 mln wartości rynkowej. Jak na spółkę zaopatrującą największe sieci marketów budowlanych, posiadająca udziały w obiecującej LuOn, z taką ilością gotówki ? Kpina
Dlatego czekam na przynajmniej 3 razy taka wycenę akcji ! A nawet więcej ! A tu zastosowano zaniżenie wymuszone na zmylenie jaki potencjał tu drzemie . Czas pokarze !
Właśnie wszystko rozumiemy. Rynek bywa nieefektywny, ale tylko w krótkim okresie. Potraktujmy wyniki III kw. jako jednorazowy wybryk i weźmy NAJGORSZY ubiegłoroczny kwartał (1.065 mln zł zysku netto). Przemnóżmy przez 4. Ile wychodzi? 4,26 zł na akcję. 20,60 zł / 4,26 = 4,84 . Wciąż jeden z najniższych wskaźników c/z na rynku. Znasz jakieś inne bardziej miarodajne probierze pozwalające stwierdzić, czy akcje są tanie, czy też przewartościowane? Olejmy chwilowo temat LuON (rzeczywiście nie wiadomo ile mogą na tym zarabiać). Sam Ackerman generuje wciąż przychody pozwalające na wypracowanie naprawdę fajnych zysków - piece na drewno cały czas się sprzedają, a do tego pojawiły się nowe modele - np. kuchnia opalana drewnem : https://www.obi.pl/kominki/ackerman-kuchnia-alicja-6-kw/p/7014095?wt_cc1=17611001889&wt_cc4=c&wt_cc9=&wt_mc=gs.pla.smart.technika.&gclid=Cj0KCQiAjbagBhD3ARIsANRrqEti7o6OiFTeCnL06EVTzSkXxXKXsJ6CAL-p4_BnTDftFnOelkRxpzMaAqflEALw_wcB . Cierpliwie czekam na wyniki.
No ja tez ! Jeszcze 9 dni i co nieco się wyjaśni ! A reszta z perspektywy czasu przyjdzie sama . No bo fakt na profity z LuON będzie trzeba chwile potrze-kac !
Dnia 2023-03-12 o godz. 20:41 ~Pl napisał(a): > No ja tez ! Jeszcze 9 dni i co nieco się wyjaśni ! A reszta z perspektywy czasu przyjdzie sama . No bo fakt na profity z LuON będzie trzeba chwile potrze-kac !
Zrozum ze nic sie niewyjaśni. Nie ważne czy bedzie 12 mln zysku czu 0 zysku bo wszystko poszlo na usługi obce (WAT tak lubi) to nic sie nie zmieni. Dzień jak co dzień.