Witam. Jestem zainteresowany rzetelnym kursem z zakresu finansów. Takim, który dałby mi rozległą wiedzę i szanse na ciekawą pracę. Odpowiadałaby mi CIMA, szukam bliższych informacji od kogoś kto może robił ten kurs i wie jak zacząć i na co się przygotować?
Zbyt ogólne to pytanie, owszem słyszalem o CIMA ale słyszałem też o ACCA, tematyka podobna. Kursu nie robiłem ale tez się przymierzam, na początek zgromadź środki finansowe bo tanie to nie jest.
Jeśli kończyłeś studia ekonomiczne będzie prościej, przynajmniej na początku, jest możliwość że część przedmiotów ci przepiszą i zwolnią z paru pierwszych egzaminów.
Sponsorują wybranym i to też niezbyt chętnie. Próbowałem się dowiedzieć u mnie w pracy to jak na razie chyba nie ma widoków, ale może pod koniec roku kto wie?
Dnia 2008-09-11 o godz. 12:20 wojtasz83 napisał(a):
> Sponsorują wybranym i to też niezbyt chętnie. Próbowałem
> się dowiedzieć u mnie w pracy to jak na razie chyba nie ma
> widoków, ale może pod koniec roku kto wie?
U nas, w BAT, kurs CIMA dostaja wszyscy 'trejnisie' w programie The Challenge Initiative. Musialam co prawda podpisac lojalke ale umowmy sie ze to nie jest wygorowana cena za kwalifikacje ktore pozniej zabierasz ze soba i ktore mocno podnosza Twoja wartosc na rynku.
Jesli sa tu jacys ludzie zainteresowani praca u nas to odsylam na www.batchallenge.pl
Business Law and computer-based assessment
The examination for Business Law is a 60-minute computer-based assessment comprising 40 compulsory questions, with one or more parts. Single part questions are generally worth 1–2 marks each, but two and three part questions may be worth 4 or 6 marks. There will be no choice and all questions should be attempted if time permits. CIMA are continuously developing the question styles within the CBA system and you are advised to try the on-line website demo at www.cimaglobal.com.
To jest doslownie to, co jest napisane w ksiazce o egzaminie. Ten akurat to Business Law ale pozostale sa praktycznie takie same (jesli chodzi o zasady egzaminu).
Sponsorują wybranym, nazwijmy to „przyszłościowym” pracownikom, ale potem mogą mieć ogromne korzyści z pracownika mającego taki certyfikat.
musza mieć tez pewność ze po takim kursie wykorzystasz wiedze w ich firmie. A to im na pewno pomoze w rozwoju. W koncu nie wszyscy maja pracownikow z dyplomem cimy
Hej
Ja zaczalem przygotowywac sie do egzaminu cima samemu.
Jak dolaczylem do cima dostalem zwolnienie z 5 egzaminow. Kursu zadnego robic nie trzeba, wystarczy sie samemu przygotowac. Chyba na calym swiecie egzaminy sa w jezyku angielskim. Materialy mozna kupic z BPP, Kaplan albo oficjane materialy z wydawnictwa elsevier(albo jakos tak). Moj pierwszy egzamin za 3 tygonie, wiec zyczcie mi powodzenia
:)
Jedynym bolem sa oplaty, ja za czlonkostwo, kilka zwolnien z egzaminow i za sam egzamin zaplacilem 400 funtow....
wejdzcie na oficjalna strone cimy: cimaglobal.com
To tyle jesli chodzi o tzw ksiegowosc zarzadcza(nie wiem jak to sie w sumie w Polsce nazywa pporawnie).
Kolejne godne uwagi kwalifikacje to ACCA(ksiegowosc finansowa) i ACA(niedostepna w Polsce i baaaardzo trudna, moja zona sie z tym meczy).
Podobno ACA jest najbardziej zaawansowana i wiekszosc dyrektorow finansowych z FTSE100 ma wlasnie ACA zrobione.
na poczatek musisz wszystko przygotowac, w zaleznosci czy bedziesz przygotowywac sie samemu czy na kursach. na egzaminy zapisujesz sie przez internet albo w akredytowanych osrodkach.
zalezy co masz na mysli pod słowem WSZYSTKO! jezeli chodzi o egzaminy to mozna zapisac sie przez internet, a materiały na pewno nie wszystkie mozna znalezc w internecie! czesc otrzymuje sie na kursach przygotowujacych
Najwazniejsza rzecza jest dobra zanjomosc angielskiego. Wszystkie egzaminy na calym swiecie sa przeprowadzane w tym jezyku. Nie jestem pewna ale kursy w Polsce chyba tez (ja robie CIMA w Irlandii - tu wszystkim, kto tylko zechce, placa za wszystko wlacznie z kursami, a w dodatku zachecaja aby to robic... :)). Na stronce BPP wyczytalam ze w Krakowie i Warszawie maja nawet specjalny kurs angielsiego przygotowujacy do CIMA. Zapisy przez internet, platnosc karta kredytowa za czlonkowstwo w CIMA, po otrzymaniu potwierdzenia drukujemy je i wysylamy wraz z dyplomem uczelni przetlumaczonym przysiegle na angielski. Ten sam proces przy ACCA.
no i jestem po ty egzaminie,
jako, ze to byl moj pierwszy to troche namieszalem, ale jestem pelen nadzieji.
Wyniki w styczniu (w tym czasie bede odpoczywal w Polsce)
sam egzamin byl troche..... "grochem z kapusta"
1 czesc oczywiscie pytania testowe
2. czesc zazwyczaj powinna tu sie znajdowac teoria, ale na moja korzysc tym razem sporo liczenia.
3. czesc, do wyboru 1 z 2 zadan, 1 z cen transferowych(myslalerm, ze to byla moja mocna strona, no i sie pomylilem), policzylem wiec zadanie 2 skladajace sie z 3 niepowiazanych tak na prawde watkow.
co do roznych pytan, to na stronie cimy mozna znalezc odpowiedzi na wszystkie pytania, jesli nie to spokojnie mozna pytac telefonicznie.
Nie wiem czy wszyscy wiedza, ale po dolaczeniu do cimy dostaje sie swoj wlasny login, sa tam bardzo pomocne testy z poprzednich lat razem z odpowiedziami i komentarzami.
Co do kursow BPP, to nie wiem jak to wyglada w polsce ale w Anglii to jest baaardzo duzy biznes i przewija sie tam tysiace ludzi.