Witam Wszystkich, Sorki ,ale wracam do żywych dopiero w środę , dlatego otwieram wątek już dziś :)) Za nami w poprzednim tygodniu, jednostronny łomot.... imo jeśłi tu gdzie jesteśmy nie będzie chwilowej ulgi dla byczka to 13.., może nawet 12 .. zawita i może wtedy....? Myślę o bananie.... Generalnie jestem zażenowany postawą byczków w tym tygodniu, ale może nie tylko ja....ale fed dolał oliwy, choć może o to chodziło....? Prosze pamiętać ,że w nadchodzącym tygodniu mamy koniec kwartału to też może być jakaś informacja dla zajmujących pozycję... Powodzenia Wszystkim:)
Przed 21-szą S&P500 dobił do 3647 a później odbił 46 pkt w górę. W Niemczech była dzisiaj panika tylko do południa a na Bananowcu całą sesję. W poniedziałek powinno być odbicie u nas w górę 20 - 30 punktów. Zobaczymy czy ropa WTI utrzyma się poniżej 80$ za baryłkę. No i czy funt spadnie jeszcze do dolara na parytet 1:1. Niewiele mu brakuje.
Wpływy do budżetu z proponowanego podatku od nadzwyczajnych zysków spółek Skarbu Państwa i firm prywatnych szacowane są na 13,5 mld zł - poinformował w sobotę wicepremier i minister aktywów państwowych Jacek Sasin. "Już wczoraj skierowałem do Premiera Mateusza Morawieckiego rozwiązanie dot. opodatkowania nadzwyczajnych zysków spółek Skarbu Państwa i przedsiębiorstw prywatnych. Szacowany wpływ do budżetu to 13,5 mld zł, które przeznaczymy na łagodzenie skutków wzrostu cen energii" - napisał wicepremier Jacek Sasin na Twitterze.
Nie wierzę, no nareszcie Sasin. Pomysł świetny, ale tylko chyba dla budżetu. A ja głupi wyczekuję cały czas na dywidendę z JSW. Teraz to niech ten indeks na 1200 leci.
Panika jutro będzie na Bananowcu ale ograniczona w myśl zasady "sprzedawaj plotki, kupuj fakty". Opodatkowane mają być nadzwyczajne zyski a normalne zyski były wysokie już przed rosyjską agresją. Orlen chodził w styczniu po 82 zł a teraz po 55 zł mimo przejęcia Lotosu i zmonopolizowania rynku paliw w Polsce. Najbardziej dostaną "w plecy" akcjonariusze kopalń, JSW i Bogdanki.KGHM "nadzwyczajnych zysków" nie ma.
Gra jest na kontraktach nie na spółkach i w zależności jak gruby ustawił jagby patrzeć po sp to po takich zyskach kurs byłby kosmos. Więc nie ma co się podpalać ale jak ustawiony gruby na s to wykorzysta to jako pretekst chodź w tym tyg byki beda miały trudno bo referenda przejdą i będzie sporo strachów na Lachy gróźb itp finał przedstawienia.
Wyjaśniło się dlaczego LOP na nowej serii jest taki duży. Wtajemniczeni wiedzieli już dawno co się szykuje i zaopatrzyli się w szorty. Kto im teraz udowodni insiding ? Ziobro ?
To ma być podatek od zysków nadzwyczajnych więc, Sasin nie odrze spółek ze wszystkich zysków i tak będą miały dobre, bo rząd nie zebrałby nic z dywidendy. Spółki skarbu państwa mają służyć społeczeństwu, więc niech pomogą w rekompensowaniu cen energii lepsze to niż czysty dodruk pieniędzy i tak wszystko w jednym kotle mieszają. Stopniowo Świat upora się z wysokimi cenami. Niemcy są w gorszej sytuacji i nie spadają po 4 %. Wg mnie wszystko jutro zależy jak zwykle od USA i grubego.
I nagle się znaleźli winni inflacji i drożyzny spółki energetyczne paliwowe itp i tak na całym świecie jedna trąba (wiadomo nikt o tym nie wiedział) i nie ma powiązań. żal to jest pajacowo dramat świat dla ciemnych mas moją psycha tego cyrku nie wytrzyma.
M. pomijając to co w najbliższych dniach, zastanawiam się jak zareaguje rynek na dane o inflacji w Polsce za wrzesień, GUS podaje ją rok do roku. We wrześniu 2021 inflacja konsumencka wynosiła 5,9%, a jeśli faktyczna inflacja teraz jest taka sama jak w sierpniu, To GUS poda : 16,1 - 5,9 = 10,2 %, Ciekawe,rawda ?
Propozycja podatku od nadzwyczajnych zysków. Zgadnijcie jaka? Odpowiadam 50%.Właśnie Sasin powiedział to w TVP. No to taka ciekawostka. Jakie otwarcie jutro? Chyba wiadomo.
Jeśli Orlen zarobi 9 mld, a średni ZN z 3 lat 6,2 mld. To mamy 6,2 plus 20% czyli 7,4. Nadzwyczajny zysk 1,6mld. Podatek 50% i mamy pyk 800 mln. Dziękuję postoję. Nie wspomnę o JSW. Ciekawe jak ominą pomoc PFR?
Za 2022 nie zmienia podatkow. 2023 zeby mogl byc to do konca wrzesnia misialoby byc klepniete wiec nsjwczesniej w 2024 a wtedy to moze juz nie byc ani firm ani zyskow
Zyski nadzwyczajne - zgodnie z ustawą o rachunkowości z dnia 29 września 1994 r. są to zyski powstające na skutek zdarzeń trudnych do przewidzenia, poza działalnością operacyjną jednostki i niezwiązanych z ogólnym ryzykiem jej prowadzenia.
Do zysków nadzwyczajnych zalicza się[1]:
przyznane lub otrzymane od zakładów ubezpieczeń odszkodowania za straty w składnikach majątkowych spowodowane zdarzeniami losowymi, tj. zdarzeniami niezależnymi od jednostki i jej działalności (powódź, pożar, gradobicie, huragan, kradzież z włamaniem, wypadek drogowy itp., w części przekraczającej straty w składnikach majątkowych,
równowartość nadających się do dalszego wykorzystania składników majątkowych objętych zdarzeniami losowymi.
Wiadomo że Orlen po 55 zł to bardzo tanio tym bardziej że złoty jest 16% mniej wart jak rok temu. Ale ci co mają udziały w funduszach akcyjnych zamieniają je na pieniądze jak słyszą złe wiadomości nie patrząc na fundamenty. WIG20 pójdzie do góry jak jakiś grubas uzna że warto przechytrzyć inne grubasy i odebrać tanie akcje od panikarzy. Pamiętać trzeba też o dywidendzie PZU w wysokości 1,94 zł odcinanej w środę 28.09 co odejmie ok. 10 pkt od WIG20.
O tym podatku mówiło się już od kilku miesięcy. Dopiero teraz temat wypłynął na poważnie... Dlaczego? Podejrzewam, że do opinii publicznej dotarły dane o nadzwyczajnych zyskach spółek, które pasą się na nieszczęściu suwerena... W normalnych warunkach mielibyśmy do czynienia z kolejną zasłoną dymną, że rząd niby coś robi. Ale tutaj rząd ma wielki interes, aby tę kasę przytulić! Po co dzielić się dywidendą, jak można skubnąć podatek... Polska to jednak dziki kraj...
Skok na kasę kopalni. JSW znów pogrążone będzie. Prawie cały zysk 2022 to wychodzi zysk nadzwyczajny. Czyli w białych/zlodziejskich rękawiczkach wyciągnąć chcą połowę zysku poprzez Sasinowe. Co za kraj!!!
Wyciągnęli i to na całym świecie kasę od ludzi rękami sp energetycznych i paliwowych teraz ta kasę transferują do siebie niby jako obrońcy ludu dobry pic
Narazie w spadkach mamy głębiej 2.5 procenta dziś widać że w końcówce powinni odbić a w dzień spadek na bazowych a co zrobią nasi bo dla Pisu to lepiej bo przybliży kpo
Może tak być tylko co my biedni na to możemy jakieś fundusze się ujawniły że grały na krótko na CD projekcie zastanawia mnie czy dziś w nocy wybił szczyt czy jednak 5 dotknie.
Dzisiaj w tok.fm słuchałem rozmowy z wiceministrem finansów Soboniem. Otóż władzunia zastanawia się, czy nadzwyczajny podatek obejmie tylko część, czy może całość nadzwyczajnych zysków... CA-ŁOŚĆ!! Liczą na więcej niż 13 miliardów...
Dnia 2022-09-26 o godz. 07:07 bondov napisał(a): > Teraz jak we Wloszech wygrali nazisci to indeksy europejskie zatoną … Niemcom to basardzo nie na reke.
Naziści ? We włoszech ? Jeśli już to faszyści .... Ech.... Co Wam te media robią w głowach....