Dzisiaj dowiedziałem się, że aby sprzedać papiery PJP (mam ich b.dużo ok. 1% akcjonariatu) w każdym biurze maklerskim należ zgłosić chęć sprzedania po pierwsze. Po drugie uzyskujesz certyfikat na sprzedaż akcji PJP , za który płacisz. Opłata różna w zależności od biura (nieduża kwota). Po trzecie idzie się z takim certyfikatem do biura maklerskiego Alior Banku. Po czwarte najważniejsze ile jest takich biur w Polsce? Jaki jest sens wezwania, kto z majechał do łego miasta mając przykładowo 2000 akcji będzie do dużego miasta (warunkiem jest tam oczywiście biuro maklerskie Aliora). Mieszkam w Warszawie, ale mam gdzieś pałętać się po dwóch biurach maklerskich, aby otrzymać certyfikat, a potem go "spieniżyć". Dla mnie szkoda czasu. Tym bardziej, że cena wezwania nie jest oderwana od rynkowej. Moim skromnym zdaniem wezwanie się nie powiedzie. Chyba, że Aviva będzie miała dosyć i wyjdzie. Pytanie tylko po ile kupowali papier. Bez niej mali nie będą w stanie technicznie oddać ponad 1 mln akcji, bo kupowali o wiele drożej , w niedużych pakietach oraz dojdą względy ekonomiczne, o których wspomniałem powyżej (liczba biur maklerskich, koszt dojazdu ect.) Ja jestem zarobiony bo kupowałem w okolicy 6 zł. Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanych decyzji
Ja probuje sprzedac przez rynek juz od tygodnia i w okolicach 8,50 nie da sie nic sprzedac. uzyskalam informacje, ze nie musze jechac do biura Aliora, wystarczy, ze zalatwie sobie w swoim biurze maklesrkim odpowiednie swiadectwo depozytowe i wysle je do warszawskiego aliora na adres: Biuro Maklerskie Alior Bank S.A. ul Łopuszańska 38D; 02-232 Warszawa z dopiskiem Wezwanie Projprzem. Wystarczy wyslac i za dwa dni zapytac czy dotarlo. Procedura jest dokładnie opisana w pkt 35 tresci wezwania: http://biznes.pap.pl/pl/news/calls/info/1574136,wezwanie-do-zapisywania-sie-na-sprzedaz-akcji-spolki-projprzem-sa
Przecież to normalne. I nie sprzedasz do czasu zakończenia wezwania. Kurs będzie pilnowany poniżej 8,50 zł, aby w pewnym sensie akcjonariuszy zmusić do wezwania. Ja wiem jedno. Immbile kupowało pakiety w cenie 8,40 - 8,45 zł i kurs nie powinien spaść poniżej tych wartości bo sami umoczą. Oczywiście to jest giełda i mogą być zawirowania nawet do 6 zł, ale bedzie to na pewno krotkotrwałe. Ja nie sprzedaję.
Immobile wezwało po najniższej , możliwej cenie do pierwszego progu (1/3 akcji). Liczy na to, że coś zbierze. Jednak żeby rządzić, musi zebrać tyle, by mieć pewność, że na każdym walnym będą mieli większość. Inaczej to by nie miało sensu. Mając 1/3 akcji nie jest w stanie kontrolować spółki, więc to nie jest ich ostateczny cel. Obecnie ludzie z PJP mają znacznie więcej. Pozostałe Fundusze też mają taką świadomość i będą chciały premię ekstra, jeśli miałyby pozbyć się swoich pakietów. Kolejne wezwania, albo skupowanie na giełdzie po wyższej cenie jest nieuniknione, bo inaczej Immobile musiałoby przyznać się do klęski i ponieść stratę.
Zakładam, że Aviva nie odpowie, ale jest jeszcze na pewno kilka funduszy mających od 2-4 % które nie muszą się ujawniać do tego na pewno dojdą mali. Więc mogą coś zebrać. Najlepsze dla nas, aby jak najmniej zebrali bo czas jest po naszej stronie. Aby mieli coś do powiedzenia na walnym (czerwiec) przy słabym skupie w pierwszym wezwaniu muszą podnieść cenę.
cena wezwania niska? Wysoka? Mozna sie spierać, jedno jest pewne, jak zarzadowi uda się zablokować immobile i niedopuscic do walnego, to beda chcieli akcje sprzedac a wtedy kurs ostro zanurkuje...
Chyba nie sądzisz, że sprzedadzą po PKC. Tak jak pisałem wcześniej, akcje kupowali po 8,40 bo po tyle chodziły pakiety. Immobile nie stać na straty bo to nie kolos inwestycyjny. Poza tym nie będą w stanie tyle akcji upłynnić na giełdzie.
Nikogo nie dziwi, że po sprzedaży akcji przez Saturn był tylko komunikat od Immobile, która kupiła mniejszą część tych akcji? Co stało się z resztą? Część akcji po Pioneer też zniknęła. Wg mnie te akcje są już w rękach ludzi powiązanych z Immobile. Myślę, że wszystko zostało ładnie zaplanowane a skup ma pozwolić na odkupienie tych akcji bez podejrzeń.
Pamiętajcie, że cały czas toczy się postępowanie w sprawie działania w porozumieniu przeciwko Grupie bydgoskiej. Do dzisiaj nie ma rozstrzygnięcia, także na pewno nie będzie takowego do WZ w sprawie Immobile.