Panowie, niestety analitycy w tym przypadku mieli racje - prognozowali stratę w I kwartale 2022r (-0,2 mln zł z podstawowej działalności spółki), a realny zysk wyniósł około zera. Wynik końcowy I kwartału 2022r uratował zysk na sprzedaży akcji dla człona zarządu p. Warzechy w kwocie 2,4 mln zł.
W związku z zawarciem przez Esotiq & Henderson S.A. i Pana Marka Warzechę umowy sprzedaży akcji w wyniku skorzystania z nabytego uprawnienia zapłacona kwota została zaliczona na poczet ceny sprzedaży akcji. Zysk z transakcji w wysokości 2,4 mln zł został wykazany w przychodach finansowych.
Zwróciłbym uwagę na rubrykę: Środki pieniężne i ich ekwiwalenty (czyli stan gotówki w kasie firmy)
- stan na koniec grudnia 2021 to 8,753 mln zł
- stan na koniec marca 2022r to 4,976 mln zł
Stan gotówki w kasie spółki zmniejszył się w I kwartale 2022r o prawie 4 mln zł, a uwzględniając sprzedaż akcji, za które EAH otrzymało około 6,314 mln zł w marcu 2022r - to realnie stan gotówki zmniejszył się o ponad 10 mln zł tylko w jednym kwartale. Potwierdza to chyba rubryka w raporcie: Zyski zatrzymane w dziale KAPITAŁY WŁASNE I ZOBOWIĄZANIA
- stan na 31.12.2021r to 20,663 mln zł
- stan na 31.03.2022r to 11,702 mln zł (na kwotę 11,7 mln składa się: gotówka i pewne rezerwy np. na skup akcji własnych)
Zwróciłbym kolejną uwagę na zapis dotyczący sklepu VOSEDO, a konkretnie kolejnie już przesunięcie daty uruchomienia. To już jest drugie przesunięcie terminu i bardzo ogólnikowe. Prezes EAH twierdził miesiąc temu, że sklep rusza pod koniec II kwartału:
Zgodnie z założeniami sklep internetowy VOSEDO rozpocznie działalność w III kwartale bieżącego roku.
Co do kosztów spółki to analizując dane z rubryk:
- Koszt własny sprzedaży (wartość sprzedanych produktów liczona w cenach ich zakupu)
- Koszty sprzedaży (w dużym uogólnieniu - koszt utrzymania sklepów, płace, dystrybucja, logistyka itd)
- Koszt zarządu
We wszystkich tych rubrykach nastąpił lawinowy wzrost kosztów - dużo powyżej 10% r/r. Analizując stan gotówki w kasie - to topnieje jak śnieg w maju co spowoduje na pewno wstrzymanie pewnych projektów lub ich spowolnienie.
Na duży minus dla obecnych akcjonariuszy wskazałbym głosowany za chwilę "program premiowy", który zakłada dystrybucje wśród pracowników i kadry zarządzającej 47,5 tys akcji, które nabywane po 1zł mogą trafić wkrótce na rynek powodując istotną podaż o wartości około 1,6-2 mln zł. Dziś rynek ma problem z absorpcją nawet małej ilości akcji.
Moim zdaniem wyniki tego kwartału pokazały to czego się wszyscy spodziewali, czyli lawinowy wzrost kosztów działalności oraz co za tym idzie spadek zysków. Wojna oraz inflacja spowodowały totalne rozregulowanie rynku, a co z tego wyjdzie zobaczymy.
Spółka jest ewidentnie skazana na podwyżki cen (ze względu na wzrost kosztów), a jak się to odbije na sprzedaży tego nikt nie wie.
Co do opisanych przeze mnie analiz to nie jestem księgowym, co znaczy że mogę się mylić w pewnych kwestiach, także niech każdy samodzielnie analizuje sobie sytuacje spółki. To co napisałem trzeba traktować jedynie jako moje spojrzenie na sprawę, być może mylne.