Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: BNP spada na giełdzie w Paryżu

5
Powrót do góry Post
Wysłany: Pią, 13 Cze 2014, 8:47
Wiadomości › Świat › Biznes
PAP
6 cze, 18:47
Francja zaniepokojona karą dla BNP Paribas

Mi­ni­ster spraw za­gra­nicz­nych Fran­cji Lau­rent Fa­bius ostrzegł w pią­tek, że spór mię­dzy stro­ną ame­ry­kań­ską a BNP Pa­ri­bas może za­szko­dzić ne­go­cja­cjom USA i Unii Eu­ro­pej­skiej w spra­wie po­ro­zu­mie­nia o wol­nym han­dlu (TTIP - Trans­atlan­tic Trade and In­ve­st­ments Part­ner­ship).
BNP Paribas BNP Paribas Foto: Reuters

"Ten trak­tat może mieć ko­rzyst­ny wpływ na wy­mia­nę han­dlo­wą, ale może obo­wią­zy­wać je­dy­nie na wa­run­kach wza­jem­no­ści, a nie (de­cy­zji) uni­la­te­ral­nych, które niosą ry­zy­ko po­waż­nych, ne­ga­tyw­nych kon­se­kwen­cji" - po­wie­dział Fa­bius.

Dzień wcze­śniej pre­zy­dent Fran­co­is Hol­lan­de usi­ło­wał wsta­wić się za naj­więk­szym fran­cu­skim ban­kiem u pre­zy­den­ta Ba­rac­ka Obamy, z któ­rym jadł ko­la­cję w re­stau­ra­cji. Jak po­da­je AFP, ame­ry­kań­ski pre­zy­dent był jed­nak nie­ugię­ty i pod­kre­ślił, że nie może in­ge­ro­wać w wy­miar spra­wie­dli­wo­ści.

"Tra­dy­cja oraz nasz sys­tem (po­li­tycz­ny) za­bra­nia­ją mi in­ter­we­nio­wać w spra­wy są­do­we" - po­wie­dział Obama, we­dług re­la­cji Fa­biu­sa.

Ame­ry­ka­nie po­dej­rze­wa­ją BNP Pa­ri­bas o ob­cho­dze­nie przez całe lata sank­cji USA wobec Iranu, Kuby i Su­da­nu oraz omi­ja­nie prze­pi­sów fi­nan­so­wych USA.

Reu­ters po­wo­łu­je się na "ludzi za­zna­jo­mio­nych z tą spra­wą", któ­rzy no­ta­be­ne przy­zna­li, że suma 16 mi­liar­dów USD padła je­dy­nie w ra­mach "tak­ty­ki ne­go­cja­cyj­nej", w od­po­wie­dzi na ofer­tę BNP Pa­ri­bas opie­wa­ją­cą na ok. 1 mi­liard USD.

Ban­kie­rzy i ich so­jusz­ni­cy mówią o alar­mu­ją­cej ten­den­cji do na­kła­da­nia coraz wyż­szych kar fi­nan­so­wych.

Agen­cja od­no­to­wu­je, że naj­wyż­szą dotąd karę - 13 mi­liar­dów USD (w tym 4 mld od­szko­do­wań) - za­pła­cił w ze­szłym roku bank JPMor­gan Chase & Co w ra­mach ugody z re­sor­tem spra­wie­dli­wo­ści USA, do­ty­czą­cej hi­po­tecz­nych li­stów za­staw­nych.

We­dług źró­deł Reu­ter­sa w przy­pad­ku BNP Pa­ri­bas wła­dze ame­ry­kań­skie brały ostat­nio pod uwagę grzyw­nę rzędu 10 mi­liar­dów USD, co pra­wie w ca­ło­ści po­zba­wi­ło­by ten bank do­cho­du za 2013 rok (11,2 mld USD przed po­dat­kiem).

O "nie­pro­por­cjo­nal­nej" karze gro­żą­cej naj­więk­sze­mu fran­cu­skie­mu ban­ko­wi mówił też Hol­lan­de.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BNPPPL -0,43% 115,50 2025-11-06 16:29:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.