Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,90 zł , zmiana od tamtej pory: -24,84%

Re: Xiaomi Mi6 będzie hitem sprzedaży !!!

Nie szukałem, to co napisałem, to subiektywna analiza sygnałów.

W związku z propozycją wypłaty dywidendy zaliczkowej nasuwa się pytanie:

KTO KUPI FIRMĘ KTÓREJ PRZYSZŁE ZYSKI ZOSTAŁY JUŻ w części SPRZEDANE.
Zakładając przy tym optymistycznie, że będą zyski, a nie straty.
Przypomnę raz jeszcze - zysk za I kwartał 1,3 gr na akcję.

Na giełdzie nie inwestuje się po to, by uzyskać zysk 2-4%, ale żeby kupić firmę której wartość rośnie i
na dodatek wypłaca regularne dywidendy.

A jak się inwestuje głównie pod dywidendę, to nie zaliczkową, ale regularną, wypłacaną co roku
na znośnym poziomie, przy co najmniej w miarę stabilnej cenie akcji.

Po co więc komu akcje ABCDATA?

Dlatego nie rozumiem ruchów zarządu, przy czym zakup akcji przez Panią prezes staje się tu też obciążeniem
wiarygodności - nie chcę nawet tłumaczyć dlaczego.

Firma jest jaka jest.
Przynosi żenujący zysk ostatnio.
Kurs leci na pysk od 3-4 lat w sposób charakterystyczny dla firm zmierzających do bankructwa.
Działania zarządu są niezrozumiałe i podważają wiarygodność do spółki.
Wypłacane w przeszłości dywidendy nie zawsze miały pokrycie w zyskach.
Ciągle jakieś widmo kontroli skarbowej wisi nad spółką.
Pojawia się zagraniczna konkurencja z dostępem do kapitału.

No i nadzieja Xiaomi.
Salon sprzedaży zwala z nóg.
Nie wiem jak można było coś takiego wystrugać.

Poza tym firma kontroluje sporą część rynku.
Raporty mówią o zdrowych podstawach finansowych.
Spadki kursu niby nie mają uzasadnienia - ale tak pisaliśmy niedawno przed
ogłoszeniem propozycji nie wypłacania dywidendy za 2016r. i danych o zyskach.
I już okazuje się, że uzasadnienie się pojawiło.

No i przed nami walne.
Racjonalne byłoby na nim wypłacenie dywidendy za 2016r. skoro jest tak dobrze, że chcą zaliczkową
za 2017 wypłacić.
Utrącenie niewydarzonego pomysłu o dywidendzie zaliczkowej.
Podjęcie decyzji o wykupie własnych akcji, jeśli zdaniem zarządu i głównego akcjonariusza są
niedowartościowane i zdrożeją w przyszłości.

A i jeszcze.
Może by ograniczyć działalność inwestycyjną, skoro firma osiąga zysk w dotychczasowych
inwestycji na poziomie błędu rachunkowego (a jeszcze inflacja).
Ale tu się nie znam i zarząd powinien lepiej wiedzieć co robi i jakie są perspektywy.

Do tego dochodzą uwarunkowania zewnętrzne, np. w postaci likwidacji OFE i 500+ na kredyt.
Absurdalne przepisy skarbowe i karnoskarbowe, niestabilność podatkowa i kursu walut, też inflacja.

I niech nikt nie kieruje się w decyzjach tym co ja tu piszę.
Po prostu jest to dyskusja przedstawiająca wnioski z faktów, fakty, wymiana subiektywnych poglądów,
próba jakiejś analizy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ABCDATA 0,00% 1,43 2019-07-22 13:14:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.