Forum Forex +Dodaj wątek

SWAP system - brokerzy

Otwieram nowy wątek, żeby ocenić brokerów, głównie tych dwóch, których poleciłem. Jak ktoś ma jakiś innych stuprocentowo lepszych brokerów, co używają MetaTrader 4, to proszę się podzielić i mnie przekonać, że są lepsi. Ja jestem bardzo otwarty na lepsze propozycje.

Proszę nie pisać o innych nie związanych z systemem brokerach, którzy nic nie wnieśliby do mojego systemu SWAP.
Polecam utworzenie przez kogoś oddzielnego wątku i ponarzekania na swoich brokerów. Tu proszę narzekać na tych, co ja używam lub podobnych brokerów.

Odpowiedź:
Cieszę się, że podoba ci się ODL Securities. Ja też jestem bardzo zadowolony. Dodam, że jako iż mieszkałem czasowo w Japonii, założyłem konto w ODL Japan i go nie zlikwidowałem, więc nie muszę płacić podatków, gdy zarabiam na swapie, a zarabiam, bo właśnie ODL jest tym brokerem, gdzie będziesz miał dodatni swap i on będzi ci płacił kasę, żebyś mógł żyć wygodnie do końca życia.
Nie wiem, czy pozostali koledzy mogą założyć w ODL Japan. Zostaje ODL UK lub US.
ODL używam od 11 miesięcy i zero problemów z przelewami, jedynie komunikacja powolna, bo mają w Japońskim biurze tylko jednego Anglika, z którym można się dogadać w ludzkim języku. Próbuję więc po japońsku z Japonkami tam pracującymi, ale róznie to wychodzi. Japonki są śliczne, ale głupie.
Mnóstwo ludzi pisze pozytywne rzeczy o tym brokerze na internecie, więc nie muszę go w ogóle bronić.

Poleciłem FX Clearing i będę starał się bronić mojego wyboru jeśli chodzi o tego brokera. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to niech poszuka innego, ale ja polecam go z ręką na sercu.
FX Clearing też zero problemów, są bardzo szybcy w odpowiedzi, mili i jestem bardzo, bardzo zadowolony z komunikacji. Też zero problemów z przelewami w obie strony. Można też dogadać się po rosyjsku, jeśli ktoś nie zna angielskiego. Firma ma jednak konkurencyjne spready, zero swapu i jest właśnie dobra dla obcokrajowców chcących uniknąć podatków i firma się rozrasta.

Twoje wątpliwości, co do przyjmowania obcokrajowców, scalpingu, zwiększania spreadów, itp. są prawdziwe, ale oni odpowiadają bezpośrednio na te pytania na swojej stronie internetowej pod FAQ (często zadawane pytania) i nie kryją się ze swoją polityką w tych sprawach, otwarcie mówią co robią a czego nie, więc ja nie widzę w tym nic podejrzanego. Odwrotnie, gdy są duże problemy, a oni je przemilczają, to wtedy zaczyna się problem.

Te wszystkie utyskiwania, to marudzenie ludzi na intenecie, co nic nie mają do roboty, przegrali trochę kasy, bo nie umieją grać, i starają się obwinić wszystkich, tylko nie siebie. Tak najłatwiej. Nie tylko w Polsce, ale zagranicą powiedziałbym że nawet jest więcej utyskiwaczy. Bo Polak jak jest coś zabronione, to stara się znaleźć sposób, żeby to obejść, a inne nację założą ręce i biadolą.

Nie przyjmują Kanadyjczyków i Amerykanów. Znalazłem kilku innych dużych brokerów, co też nie przyjmuje Amerykanów z jakiś tam względów. Rząd USA po prostu stawia bardzo ostre warunki dla takich firm, a one nie będąc w stanie ich spełnić, rezygnują z tych obywateli. Mnie to cieszy, że wreszcie nie rodacy Polacy, a dranie Amerykanie są dyskryminowani.
Telefon w Idaho - może tam mają biuro marketingu, itp. Nie widzę problemu.
Opóźnienia, poślizgi, inne kwotowania maja WSZYSKTKIE firmy, gdy jest duży ruch, zwłaszcza podczas ogłaszania ważynych wiadomości gospodarczych. Wtedy ceny szybko się zmieniają i nie można kupić lub sprzedać w ogóle, są poślizgi, itp.
Ten broker nawet wyraźnie pisze, że w czasie ogłaszania wiadomości gospodarczych mogą zwiększyć się spready. Więc staraj się nie kupować w tych godzinach, jak się boisz, że stracisz jednego pipa. Znajdź kalendarz z wiadomościami gospodarczymi (jak jakaś sierotka nie może znaleźć to podam) i stawiaj zlecenia kiedy indziej.
Dla naszego systemu SWAP-owania jest to NIEISTOTNE, bo my kupujemy raz co jakiś czas i nigdy nie ma poślizgu, kwotowań, itp. bo ja stawiam pending orders (zlecenia oczekujące), a one są wypełniane bez problemów. Tylko market orders (zlecenia natychmiastowe) mają te problemy. Więcj olej to kolego. Ważne, że mają najmniejsze spready na świecie, i to się liczy dla naszego systemu.
Zgadza się, że zabraniają skalpingu. Ich polityka. Wolno im zabraniać. Jak chcesz skalpować, znajdź innego brokera. Tego uzywaj do Swapowania.
Demo też się różni trochę od live account, bo demo ustawione jest dla normal accounts, zwłaszcza spready. Mogą być na demo 2, 3 pipsy, a w tabeli jest jeden pips.
Jednak przy otwarciu konta na żywo masz ten 1 pip. Ja handluję na żywo i tak mam jak jest w tabeli dla mini accounts.
Pamiętaj że normal account, to jest to konto zwykłe, a mini account to konto na szczególnych zasadach, bez swapu i o niskich pipach. Demo tworzy się w/g mnie dla zwykłych kont, a konta szczególne mają szczególne zasady.

Powiadam, te wszystkie rzeczy są na ich stronie internetowej, oni je dokładnie opisują, nic nie przemilczają, dlatego mogę odpowiedzieć na te pytania.
Mi się podoba, że są szczerzy do bólu. Jak tak lubię, a nie jakieś niespodzianki potem.

Dobrze, że zadajesz takie pytania.

Kasę i tak dzielisz na połowę, albo najlepiej na 3 części grając ostro. 1 część na ODL, jedna na FX Clearing i 1 w rezerwie na szybkie przelewy, gdy grasz very tight, tzn. bardzo ostro pod limity wytrzymałości konta. Więc nawet jakbyś miał nie wiem jakim cudem stracić, a stracić można w najpewniejszym banku, to tylko 1/3 kwoty, co nie jest problemem. Jeśli wsadzisz 100% do "pewnego" brokera, a on zbankrutuje, to wtedy jest problem.