Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: na 5,10 wymiana czy przerzutka?

na parkiecie ktoś wrzucił relację, kopiuję:

Witam!

Miałem przyjemność był na spotkanku i powiem tak, jest dobrze a będzie chyba już tylko lepiej. Smile Z tego miejsca chciałem też podziękować Panom z zarządu, bo poświęcili naprawdę sporo czasu aby przybliżyć nam historię, stan obecny i perspektywy. No ja niestety o około 2.5 h musiałem zmykać i nie mogłem za dużo porozmawiać w kuluarach. Sad

Na pytanie o ryzyka i zagrożenia dla projektów jedyną odpowiedź padała jedna - finansowanie. Można to w zasadzie uznać za zagrożenie teoretyczne, ponieważ na brak chętnych inwestorów nie mogą narzekać.

Odnośnie LZMO wiedzieliście, że cała fabryka jest obsługiwana przez 1 inżyniera Smile i jest w stanie zaspokoić 1/4 polskiego rynku. Prognozy przedstawione w prezentacji są mega, ale to mega minimalistyczne jak dowiedziałem się z rozmowy z Panem Majewskim, którego z tego miejsca pozdrawiam. Smile Rynek zdobywają powoli, ale są można powiedzieć bezkonkurencyjni jak chodzi o jakość i cenę, także podbój jest tylko kwestią czasu. Dowiedziałem się, że w branży wręcz zapanował popłoch jak wypłynęła informacja o LZMO i jej produktach. Dość powiedzieć, że porównywalny produkt Schiedla kosztuje 3000 PLN a LZMO 1800 PLN. Miałem w rękach rurę produkowaną przez LZMO i jak powiedziałem Panu Majewskiemu, żałuję, że jak ja stawiałem komin u siebie w domu 2 lata temu, to nie było jeszcze tego produktu bo jest bez porównania lepszy porównując precyzję, dokładność wykonania i wytrzymałość ogniową niż produkt Schiedla, który mam u siebie.
Firma borykała się przez chwilę z problemem jakim był kapitał obrotowy i musiała wręcz zdusić sprzedaż, bo by się nie wyrobiła ........, no ale ten etap ma już za sobą. Smile

BC tutaj też jest ciekawie. Smile
Czy wiecie, że podana max wydajność fabryki jest tak naprawdę najmniejszą z możliwych, a wszystko zależy od parametrów proppantów, które będą produkowane. Tak naprawdę w sprzyjającym układzie, może być podobno znacznie większa.
Gdyby LST miało dość kasy od razu wybudowali by fabrykę o mocy 100.000 ton , ale musieliby oddać kontrolę nad BC, a tego Panowie z zarządu nie chcą. Wielokrotnie podkreślali, że zachowanie kontroli nad projektami jest priorytetem, co implikuje można powiedzieć organiczny rozwój projektu. Na dzień dzisiejszy mają już sporo zapytań od inwestorów i funduszy. W zasadzie są oni Pionierami w Polsce w tej dziedzinie i można powiedzieć, że niosą kaganek oświaty. Smile Podobno jeszcze rok temu nawet inżynierowie w naszych czołowych spółkach nie bardzo wiedzieli, że coś takiego jak proppanty są wykorzystywane w szczelinowaniu hydraulicznym, nieźle co nie .......
Jedyną obawą przy BC jest podobno zbudowanie sieci sprzedaży, ale myślę, że tutaj Panowie się trochę krygowali, bo myślę, że mając bardzo dobry produkt to firmy same się wręcz po niego zgłoszą, podobnie jak na Eko.
Np. Norwegowie wprowadzili zakaz używania proppantów chińskich, a to oznacza, że rynek zbytu jest pod nosem, a amerykańscy producenci będą mieli nie lada orzech do zgryzienia z naszym BC. Wiecie, że Wielka Brytania sprowadza drewno kominkowe z Ameryki Południowej, bo swoje zasoby wyczerpała i dzięki temu jest tani transport do Ameryki Pd, która jest bardzo dużym odbiorcą proppantów. Nieźle, no nie. Smile
Wiecie, że na Ukrainie firmy poszukujące dostały koncesje na 60 lat na poszukiwanie i eksploatację,a koncesje w Polsce są tylko na poszukiwanie.....

Industry Technologies - tutaj w zasadzie nie ma ryzyka projektu, na dzień dzisiejszy mają już teoretycznie chętnych na 500.000 swoich wyrobów - połowa mocy produkcyjnych,. Wszystko dzięki nieprawdopodobnej wręcz jakości ich wyrobów i przetarciu szlaków przez LZMO.

Koszty LST - ograniczone do minimum, poprzednie dość wysokie miesięczne koszta działalności około 150.000na miesiąc wynikały z podróży, badań, uczestnictwa w konferencjach itp. Teraz mają zejść poniżej 50 tys. na miesiąc.
Zadłużenie LST - w przyszłym roku ma zniknąć.

Na moje pytanie czy aktualnie starają się o kolejne dofinansowanie czy też może czekają na kolejną perspektywę dotacji unijnych, na twarzach Panów z zarządu pojawiły się tajemnicze uśmiechy i wymiana spojrzeń Wink oraz stwierdzenie, że poinformują odpowiednim komunikatem. Także może faktycznie jest coś na rzeczy z tymi 30 mln. Smile
Kolejna perspektywa stawiać ma na innowacje także firma będzie oczywiście starała się również w przyszłości o kolejne zastrzyki darmowej kaski. Smile

LZMO było poligonem doświadczalnym dla pozostałych projektów i wszystkie błędy i wypaczenia mają już za sobą. Teraz są gotowe technologie, ochrony patentowe, wybrani dostawcy maszyn itp. także wszystko co najlepsze przed nimi. Smile

Powiem tak - wykonali naprawdę tytaniczną robotę, przy której mieli sporo szczęścia. Jak sami powiedzieli są pionierami w dziedzinie łupków i izostatyki na rynku polskim. Smile

Generalnie perspektywy wyglądają można powiedzieć aż za różowo, ale czy podobnie nie było na Eko??????

Reasumując, ciężko nie być optymistą po spotkaniu, a co za tym idzie w tych cenach chyba nie warto sprzedawać uwzględniając perspektywy.

Dobra moi mili, pokrótce to wszystko, pewnie o części zapomniałem, a teraz kończę i spadam bo już mnie palce bolą od pisania Wink.

P.S.
Mały pstryczek w nos dla agencji PR, wizytówka przed prezesem była podpisana DARIUSZ JANUSZ. Wink

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
LZMO 0,00% 0,03 2018-04-03 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.