Forum Prowadzenie firmy

Najpopularniejsze oszustwa w sieci

Przekręt nigeryjski dosiegnąl i mnie.Dostalam e-maila,kiedy probowalam sprzedac auto na allegro.Obiecano mi cala kwote za auto i powiedziano ze przelew jest juz wykonany.Dostalam na e-maila profesionalnie zrobiona strone Scotia Bank,mowiaca ze przelano dana kwote pieniedzy na moje konto,ale pieniadze nie sa narazie aktywne,bowiem Bank dba o dobro kupujacego i sprzedajacego i ze pieniadze nie beda aktywne, dopoki nie dokonam wplaty na transport tego auta,a przelane mi pieniadze beda powiekszone o ta sume transportu.Pieniadze mialam im przelac przez Western Union na adres firmy transportujacej( Global Exchange Company) a nastepnie zeskanowac dowod przelewu i wyslac do Scotia Bank,ktory mial natychmiast uaktywnic moje pieniadze za auto.Facet ktory chcial kupic moje auto nazywal sie Rolof THomsen podal adres na ktory mialabym wyslac auto,ten adres powtarza sie w sieci:

9B the Orchard
Blackheath,London
POstal Code:SE30QS
United Kingdom

Posredniczka w tym wszystkim byla Janet Howard ,mowiaca o sobie ze jest operating manager.Pieniadze mialy byc przeslane do jej firmy transportowej na adres:

Janet Howard Global Exchange Company
75 Coombes Road
Dagenham,London
Postal Code: Rm96uj
United Kingdom

Cala sprawa okazala sie oczywiscie nie prawda,dostawalam miliony maili od tych ludzi,do tego stopnia zeby odbudowac swoje zaufanie rozmawiali ze mnia na yahoo masanger i dzwonili na telefon.Wszystko po to bym im zaufala i dokonalam kolejnej wplaty.Pierwsza wpalate jaka dokonalam to bylo 650 $ na transport wlasnego auta ,zaraz potem moje pieniadze mialy byc aktywne na koncie,oczywiscie nie byly.Bylam jednym wielkim klebkiem nerwow,ale oni nie ustapili chcieli dalej ciagnac ode mnie pieniadze,proszac o kolejny przelew na ubezpieczenie auta na 700$.Drugiego pzrelewu na szczescie nie dokonalam,bo sie otzrasnelam i zaczelam dopiero szukac w sieci o tego typu oszustach.Wiem ze pieniedzy juz nigdy nie zobacze ,ale pisze to dla innych z prosba o to by nie byli tak naiwni jak ja bylam,bo jesli cos wydaje Ci sie ze jest zbyt piekne by bylo mozliwe to zeczywiscie tak jest!!!!Czlowiek mierzy innych ludzi swoja miara i mysli ze jak jest uczciwy to inni tez sa uczciwi..
Musze sobie wmawiac ,ze pieniadze ktore stracilam to pewnie komus byly bardzo
potrzebne,a moze ten ktos ma bardzo chore dziecko lub matke ktora potzebuje na leki..
Jesli ten ktos nie potrafi zarabiac pieniedzy uczciwa praca i posuwa sie do takich oszustw,moze to robi dla wyzszych celow..To są tylko taki moje mysli,ktorymi prosze sie nie kierowac.Podarowalam komus biednemu poprostu pieniadze na Swieta.
Po raz pierszy zostalam w taki sposob oszukana,musze o tym zapomniec i isc dalej,ale wiem ze nikomu juz nigdy nie zaufam,nie bede sprzedawac ani kupowac na internecie.