Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,85 zł , zmiana od tamtej pory: -11,76%

Danks - Walne i plany na przyszłość

W dniu dzisiejszym pojawił się większy popyt na akcje Danksa i w mojej ocenie jest to związane z przebiegiem Walnego i informacjami tam usłyszanymi. Postanowiłem podać te informacje na forum abyśmy/ście mieli równe szanse z tymi co byli na Walnym - ja nie byłem na Walnym ale przekazuje informację od osoby która była i ufam że są zgodne z prawdą a szansę ich realizacji pozostawiam Wam samym do oceny.
1. Skupu i dywidendy w tym roku nie będzie ze względu na planowane inwestycje - w przyszłym roku będą się starali to wynagrodzić akcjonariuszom.
2. Dotację na 24 mln Truchel liczy że zdobędą (70% pewności), do połowy lipca będzie informacja czy przeszli do 2 etapu. Gdy firma Atmar Sp. z o.o. która złożyła wniosek o dotację ją otrzyma, zostanie przejęta przez Danks (100% kapitału) i zarządzana przez Danks. Środki z dotacji będą przeznaczone na otwierania start upów np. biotechnologia i podobne branże przy czynnym udziale studentów z politechniki czy uniwersytetu. Na przejęcie takich start upów są już chętne chyba 2 fundusze Private Equity.
3. W przypadku nie uzyskania dotacji Bridge Alfa firma ma ugadane kilka przejęć firm które pozyskały lub pozyskają tez środki unijne więc na pewno kasa się nie zmarnuje :-)
4. Danks chce przejąć biuro księgowe i jest już po wstępnych rozmowach, przejmowane biuro ma większe przychody niż Danks ale uzyskuje niższe marże - nie jest jeszcze ustalony sposób przejęcia - może wymiana akcji (bez nowej emisji) albo pożyczka głównego akcjonariusza na przejęcie.
5. Danks chce na jesieni wprowadzić na rynek newconnect spółkę YT Investments (większościowy udział), procedura już jest chyba rozpoczęta.
6. Wg Truchla spadek przychodów w maju nie jest niepokojący gdyż rok wcześniej był jakiś większy jednorazowy przychód, wyniki za 2 kw będą bardzo dobre - zakładam że YT Inwestment pokaże bardzo dobre wyniki żeby przyciągnąć inwestorów na emitowane akcje.
Jak widać powyżej w najbliższym czasie powinno sporo się dziać w firmie, dla mnie te informacje są bardzo pozytywne i jest szansa że znacznie się zwiększy wartość firmy (kapitały, przychody i oby zyski), pierwsze informacje powinniśmy już poznać w najbliższych dniach dlatego ja trzymam akcje i liczę na znacznie wyższy kurs :-)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DANKS 0,67% 0,75 2025-09-05 10:48:21
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.