Dla oderwania od bieżącej dyskusji na temat kursu porozmawiajmy na temat akumulatorów WESTA - przecież oto głównie chodzi.....
Macie jakieś doświadczenie z akumulatorami WESTA, albo może wasz znajomy stosuje taki, może macie jakieś linki do artykułów z testami.
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć tak: mój szwagier ma akumulator WESTA w starej toyocie Carina 2,0 diesel. Ma już piaty rok. nigdy nie uzupełniał elektrolitu, nie zabierał do domu aby ogrzać. -20, -25 C - Zawsze kręcił rozrusznik.
W tym roku zmieniałem akumulator i chciałem kupić WESTĘ, ale do KIA/hyundai crdi nie mają -specyficzne wymiary akumulatora.
Na marginesie zwrot z powodu reklamacji akumulatorów WESTY to jedyne 0,4 %.
Niedawno szukalem ich aku do swojego autka i ..... nic. Zupelnie. Na sklepowych polkach wszystko tylko nie Westa. Kupilem inny
Wg mnie 2 sprawy
Pierwsza, kompletny brak tych aku w handlu ( podobno są tylko na Allegro ) - tak jakby Ukraincow zupełnie nie interesował nasz rynek zbytu
Druga, brak chetnych ( odwaznych ) do zaryzykowania w sprowadzenie ich produktów
Mysle ze to wszystko do czasu az ktos z "wielkich" nie wyda dobrej opinii o ich produktach
Dnia 2013-03-05 o godz. 20:56 ~tok napisał(a):
> Niedawno szukalem ich aku do swojego autka i ..... nic.
> Zupelnie. Na sklepowych polkach wszystko tylko nie Westa.
> Kupilem inny
Wg mnie 2 sprawy
Pierwsza, kompletny brak
> tych aku w handlu ( podobno są tylko na Allegro ) - tak
> jakby Ukraincow zupełnie nie interesował nasz rynek zbytu
> Druga, brak chetnych ( odwaznych ) do zaryzykowania w
> sprowadzenie ich produktów
Mysle ze to wszystko do czasu
> az ktos z "wielkich" nie wyda dobrej
> opinii o ich produktach
to nie tak. za handel akumulatorami westy w Polsce odpowiada oficjalny ich dystrybutor firma motrex. dali ciała w ostatnich latach-więcej nie mogę na forum napisać- ach ta chciwość. w 2012 podobno już było lepiej. tak swoją drogą to się zastanawiam czy nie złożyć weście propozycji dystrybucji aku na Polskę.
co do samego produktu. jest z najwyższej półki i w bardzo dobrej cenie i to martwi konkurencję- to jest opinia nie moja bo ja jeszcze nie miałem przyjemności z aku westy ale ludzi którzy na codzień zaopatrują w akumulatory konkurencyjnych firm punkty sprzedazy na terenie Polski. tym bardziej należy więc taką opinię docenić.
swoją drogą to nie przypadek, że akumulatory nikomu nieznane WESTA są droższe od VARTA i Bosch
Uważam,że produkty masowe są przereklamowane. np. słyszeliście o filtrach Hengsta??? Nie, pewnie tylko filtron (nie mówię że zły) albo Mann-filter. Wyjaśniam: Hengst idzie na pierwszy montaż do BMW.
Albo wiecie dzięki czemu akumulatory Westa mają jedną z najwyższych(jeśli nie najwyższą) moc rozruchową??? bo w przeciwieństwie do innych firm nie wycinają płytek ołowianych tylko wylewają je do odpowiednich rozmiarów form dzięki czemu struktura krystaliczna jest zachowana -mają to opatentowane. Dodatkowo prowadzą badania nad zmniejszeniem użycia ołowiu w produkcji akumulatorów.
Akumulatory Westa dotykam codziennie - kumpel nimi handluje od 6 lat.
Importerem jest Motrex. I ciężko ich będzie obejść, bo... no bo.
Nie widać ich nazwy na półkach, bo każdy dystrybutor nadaje im swoją nazwę.
Jakość najwyższa, cena spokojna, poziom reklamacji niższy niż B..., czy V...
Kratki walcowano-ciągnionej już się prawie nie stosuje, bo to jest niskiej jakości płyta. Tania w produkcji, ale po odbiciu na jakości wszyscy powrócili do kratki odlewanej.
No nie wiem co jeszcze napisać... że produkt jest w każdym mieście Polski, a ludzie o tym nie wiedzą?
do bat.
w takim razie może warto spróbować zrobić motrexowi konkurencję- żeby zaczął się lepiej starać albo niech sprzedaje aku innych firm. widzę tu duży potencjał i temat jest naprawdę do ogarnięcia-mam pomysł jak to zorganizować może będziecie zainteresowani .
spytaj kumpla o ceny jeśli może niech Ci powie po ile jakie modele kupuje przy jakiej ilości zamówienia- rozumiem że bierze z motrexu. ja na początku kwietnia będę miał też parę nowych informacji i będę też wiedział więcej o nastrojach na rynku i na ile mój pomysł jest realny to może coś się z tego wyklaruje. daleko miałbym do Ciebie z Wrocławia?
Dnia 2013-03-06 o godz. 00:34 ~sss napisał(a):
> a moze w wiekszym gronie zainteresowanych sie spotkamy?moze
> jakis weekend poswiecony dyskusji?
to jest bardzo dobry pomysł. nie o wszystkim da się na forum a jest parę ciekawych tematów do obgadania.. tylko to musi być piątek bo wiem że to się skończy jakąś huczną imprezą więc niedziela na leczenie kaca musi być:-)
Żaden producent aku nie chce walki 2 swoich importerów na 1 rynku.
Rynek aku to już przerabiał i daje to fatalne efekty.
Co do cen... ceny zakupu są niskie, jedne z najniższych. Pole do popisu jest.
Dnia 2013-03-06 o godz. 09:32 ~bat napisał(a):
> Żaden producent aku nie chce walki 2 swoich importerów na 1
> rynku.
Rynek aku to już przerabiał i daje to fatalne
> efekty.
Co do cen... ceny zakupu są niskie, jedne z
> najniższych. Pole do popisu jest.
pewnie jest tak jak piszesz. temat zgłębiam dalej- tak jak pisałem uważam że wart jest uwagi.
Jeżeli jesteś dobrze zorientowany w temacie, to napisz pod jakimi znanymi Ci nazwami handlowymi akumulatory Westy sprzedawane są w Polsce.
W końcu więcej zainteresowanych będzie miało szansę poznać ich produkty na żywo.
A sprzedawanie baterii w Szwecji to niezły interes i rynek pewnie jest nieźle poukładany.
Najgorsze jest to, że mało ludzi jest fachowcami w dziedzinie akumulatorów samochodowych i musi polegać na opinii sprzedającego lub kupować światowe marki.
Szkoda że dystrybutor na Polskę jest taki niemrawy.
Jakieś testy w prasie branżowej pewnie by mocno pomogły.
Reklamy puszczane w tematycznych kanałach motoryzacyjnych to również nie jest chyba już aż taki majątek, bo konkurencja coraz większa.
Macie wiedzę, czy dzieje się coś takiego ?.
Wiele wody w Wiśle upłynie, zanim produkt Ukraiński u nas stanie się popularny.
Myślę, że jeżeli są tak dobre jak wielu uważa, to np. wydłużona gwarancja mocno by pomogła w sprzedaży.
Tak zdobyły rynek samochody koreańskie.
Wysoka jakość niestety nie kojarzy się z tamtym kierunkiem, a szkoda.
Dnia 2013-03-06 o godz. 08:24 ~alonzo napisał(a):
> Jeżeli jesteś dobrze zorientowany w temacie, to napisz pod
> jakimi znanymi Ci nazwami handlowymi akumulatory Westy
> sprzedawane są w Polsce.
W końcu więcej zainteresowanych
> będzie miało szansę poznać ich produkty na żywo.
A
> sprzedawanie baterii w Szwecji to niezły interes i rynek
> pewnie jest nieźle poukładany.
Najgorsze jest to, że mało
> ludzi jest fachowcami w dziedzinie akumulatorów
> samochodowych i musi polegać na opinii sprzedającego lub
> kupować światowe marki.
Szkoda że dystrybutor na Polskę
> jest taki niemrawy.
Jakieś testy w prasie branżowej pewnie
> by mocno pomogły.
Reklamy puszczane w tematycznych kanałach
> motoryzacyjnych to również nie jest chyba już aż taki
> majątek, bo konkurencja coraz większa.
Macie wiedzę, czy
> dzieje się coś takiego ?.
Wiele wody w Wiśle upłynie, zanim
> produkt Ukraiński u nas stanie się popularny.
Myślę, że
> jeżeli są tak dobre jak wielu uważa, to np. wydłużona
> gwarancja mocno by pomogła w sprzedaży.
Tak zdobyły rynek
> samochody koreańskie.
Wysoka jakość niestety nie kojarzy
> się z tamtym kierunkiem, a szkoda.
jaki kraj masz na myśli? ja mogę zmontować ekipę na Polskę i może miałbym kogoś na początek na Czechy i Słowację ale dalej nie pociągnę w tych dwóch krajach. naprawdę im bardziej zagłębiam się w ten temat i odkrywam z jaką firmą i jakim produktem mam przyjemność obcować mam ogromną chęć to zrobić. ciekawe ile motrex sprzedał aku westy w 2012.
Cena najwyższych modeli wygląda zachęcająco i jest chyba porównywalna z Centrą.
Szkoda tylko, że ludzie nie mają świadomości co to za marka.
Niedawno wymieniałem i szkoda że nie kupiłem np. Forse.
Dzisiaj miałbym większą wiedzę, ile są warte.
centrę miałem padła mi po chyba 14 miesiącach- akurat byłem dłużej poza granicami kraju więc musiałem kupić nowy aku- wziąłem vartę. póki co bez zarzutu.
w kwietniu będę trochę lepiej zorientowany co jest na rynku i po ile i ile się tego sprzedaje. temat jest dla mnie nowy ale uważam wart zainteresowania.
witam! wlasnie ktos tu wspomnial o rynku szwedzkim... nie wiem czy po IP czy ktos tez mysli o tym ryknu... uwazam ze te aku mialyby duza szanse na zaistnienie tutaj ze wzgledu na jakosc, zewnetrzne temperatury zima jak i cene... bo nie wiem czy sie oreintujecie ale tu jest jak z czesciami samochodowymi... ceny kosmos w porownaniu z cenami w kraju
znam tu pare osob z ktorymi moglbym sie zajac tym tematem... ale byloby moze lepiej pogadac gdzies idziej bardziej kameralnie
Dnia 2013-03-07 o godz. 14:50 ~marre napisał(a):
> witam! wlasnie ktos tu wspomnial o rynku szwedzkim... nie
> wiem czy po IP czy ktos tez mysli o tym ryknu... uwazam ze
> te aku mialyby duza szanse na zaistnienie tutaj ze wzgledu
> na jakosc, zewnetrzne temperatury zima jak i cene... bo nie
> wiem czy sie oreintujecie ale tu jest jak z czesciami
> samochodowymi... ceny kosmos w porownaniu z cenami w kraju
> znam tu pare osob z ktorymi moglbym sie zajac tym
> tematem... ale byloby moze lepiej pogadac gdzies idziej
> bardziej kameralnie
szwecja bardzo dobry pomysł. odezwę się po Wielkanocy- będę miał większe rozeznanie co do tego biznesu.
ten przedstawiciel na Polske jakos nie kwapi sie z odpowiedzia na moje zainteresowanie sprzedaza akumulatorow Westy... prosilem ich o wiecej informacji i czekam, czekam i czekam
Dnia 2013-03-12 o godz. 21:09 ~marre napisał(a):
> ten przedstawiciel na Polske jakos nie kwapi sie z
> odpowiedzia na moje zainteresowanie sprzedaza akumulatorow
> Westy... prosilem ich o wiecej informacji i czekam, czekam
> i czekam
masz na myśli motrexa? nie chcę się na forum wypowiadać co słyszałem na ich temat ale zamierzam rozpoznać temat w zakresie zrobienia im konkurencji. po Wielkanocy będę wiedział coś więcej o samej branży i zobaczymy.
to jest właśnie motrex,
dlatego jest plan żeby wejść przez kuchenne drzwi i zrobić im konkurencję,
wejdź do ich sklepu internetowego zobacz jak to wygląda i zadaj sobie pytanie czy tego spodziewałeś się po autoryzowanym i jedynym dystrybutorze na Polskę aku westy
siedzisz w Szwecji na stałe?