Palenie papierosów będzie wkrótce całkowicie zakazane nie tylko w miejscach publicznych takich jak przystanki i dworce, ale także w lokalach gastronomicznych i dyskotekach.
W wielu restauracjach czy kawiarniach wydzielenie miejsca dla osób palących i niepalących jest umowne, na przykład przedzielone nieznacznym przepierzeniem, i przy nieodpowiedniej wentylacji nie spełnia swojej funkcji. Ale nawet te lokale, które mimo udostępniania przestrzeni osobom palącym zapewniają komfort tym drugim, będą musiały dostosować się do nowych wymogów. Zakaz palenia w pubach i restauracjach obowiązuje już w innych europejskich krajach - m.in. na Litwie, w Irlandii, Islandii, Norwegii, Wielkiej Brytanii. Według informacji podanych przez Paulinę Miśkiewicz, dyrektor biura Światowej Organizacji Zdrowia, opublikowanej w serwisie www.polskabezdymu.pl, w Polsce 54 proc. obywateli naszego kraju jest zdania, że wprowadzenie całkowitego zakazu palenia w lokalach gastronomicznych jest dobrym rozwiązaniem.

Przepisy regulujące postanowienia dotyczące zakazu palenia w miejscach publicznych, w tym lokalach gastronomicznych, zaakceptowała większością głosów sejmowa komisja zdrowia. Za dwa tygodnie rozpatrywane będą pozostałe punkty ustawy, dotyczące m.in. tego czy produkcja i sprzedaż tzw. papierosów elektronicznych będzie zakazana. Jeśli zostaną one zaakceptowane, to cały projekt zostanie skierowany do Sejmu, Senatu i do prezydenta, a następnie wprowadzony w życie.
Oprac. MLR























































