REKLAMA

W lipcu sprzedaż cukru poszybowała. Według branży mieliśmy do czynienia z "cukrową paniką"

2022-08-19 06:37
publikacja
2022-08-19 06:37
W lipcu sprzedaż cukru poszybowała. Według branży mieliśmy do czynienia z "cukrową paniką"
W lipcu sprzedaż cukru poszybowała. Według branży mieliśmy do czynienia z "cukrową paniką"
fot. KWS / / Bankier.pl

W lipcu br. sprzedaż cukru w sklepach osiedlowych była o 83 proc. wyższa niż w lipcu rok wcześniej i przekroczyła 13 mln kg - poinformowało PAP Centrum Monitorowania Rynku. CMR podało, że wartość sprzedanego w lipcu br. cukru była trzykrotnie wyższa niż w lipcu 2021 r.

Według Centrum Monitorowania Rynku (CMR) w lipcu 2022 r. ilość sprzedanego cukru w sklepach małoformatowych osiągnął rekordowy poziom 13,3 mln kg.

"Znacznie większy popyt na cukier to efekt doniesień o brakach dostępności i limitach na ten produkt w dyskontach, a także obaw o dalsze podwyżki. Najmocniej wzrosła sprzedaż zwykłego cukru białego (który odpowiada za 95 proc. wolumenu sprzedaży cukru w tym kanale sprzedaży), ale gorączka cukrowa objęła też cukier trzcinowy, a także cukier puder" - przekazała PAP Magdalena Wilgatek z CMR.

Jak wskazała, lato to czas, kiedy przygotowuje się przetwory, więc w tym czasie sprzedaż cukru zawsze jest wyższa niż w pozostałych miesiącach (średnio o 20-30 proc.). "Tegoroczny lipiec był jednak wyjątkowy – ilość sprzedanego cukru była o 83 proc. wyższa niż rok wcześniej i ponad dwa razy wyższa niż w czerwcu 2022 r." - zauważyła.

Przedstawicielka CMR dodała, że wzrost cen, który spowodował wzrost wartości sprzedaży cukru, był jeszcze wyższy. W lipcu br. klienci sklepów małoformatowych wydali na ten produkt ponad 73 mln zł, czyli przeszło trzykrotnie więcej niż rok wcześniej - zaznaczyła.

Według ekspertów Centrum Monitorowania Rynku nieco większe niż zwykle zainteresowanie cukrem można było zaobserwować już w pierwszych tygodniach lipca, szczyt cukrowej paniki miał jednak miejsce w trzecim tygodniu miesiąca.

"Sprzedaż była wówczas trzy razy wyższa niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Klienci nie tylko przychodzili wówczas częściej po cukier (w przeciętnym sklepie małoformatowym w szczycie paniki liczba transakcji była dwa razy wyższa niż na początku lipca czy rok wcześniej), ale też kupowali jednorazowo znacznie więcej opakowań" - wskazała Wilgatek.

Dodała, że na co ósmym paragonie pojawiało się 10 lub więcej kilogramów cukru. Przybyło też klientów, którzy przychodzili do sklepu tylko po cukier. Według CMR w szczycie paniki cukrowej co czwarta osoba kupująca cukier nie sięgała po żadne inne produkty.

Centrum Monitorowania Rynku jest niezależną agencją badawczą specjalizującą się w analizach danych transakcyjnych pozyskiwanych drogą elektroniczną z kas fiskalnych zainstalowanych w sklepach spożywczych.(PAP)

autorka: Longina Grzegórska-Szpyt

lgs/ mk/

Źródło:PAP
Tematy
 Ubezpieczenie NNW dla dzieci. Dla każdego dziecka od 4 miesiąca do 25 roku życia.

Ubezpieczenie NNW dla dzieci. Dla każdego dziecka od 4 miesiąca do 25 roku życia.

Komentarze (21)

dodaj komentarz
jaho31
niestety sprzedajne media z zagranicznym kapitałem doprowadziły polskie społeczeństwo
do rozchuśtania emocji oraz na skraj paniki i wywołały niejedną depresję czy chorobę psychiczną

na skraju chorób psychcznych oraz rozbudzonej skrajnej nienawiści znajdują się zwłaszcza wyborcy Platformy Kolaboracji i Targowicy
niestety sprzedajne media z zagranicznym kapitałem doprowadziły polskie społeczeństwo
do rozchuśtania emocji oraz na skraj paniki i wywołały niejedną depresję czy chorobę psychiczną

na skraju chorób psychcznych oraz rozbudzonej skrajnej nienawiści znajdują się zwłaszcza wyborcy Platformy Kolaboracji i Targowicy Obywatelskiej
1as
A teraz już cena spada w okolice 4 zł i dobrze, nażryjcie się tym cukrem pod korek!
marianpazdzioch
Znając ten chlew to zaraz będzie zasiłek na dożywianie z wieloma zerami.
eglantyna
Każdy ma prawo kupić sobie tyle cukru, ile mu się podoba. Robić w domu przetwory, w tym wino - bo marketowe wina to sama chemia, a prawdziwe wino kosztuje kilkadziesiąt zł za butelkę.
Ale po komentarzach widzę, że nie można. Jak za komuny przez spekulantów i kułaków brakowało towaru albo ceny rosły, tak teraz winni są "panikarze".
Każdy ma prawo kupić sobie tyle cukru, ile mu się podoba. Robić w domu przetwory, w tym wino - bo marketowe wina to sama chemia, a prawdziwe wino kosztuje kilkadziesiąt zł za butelkę.
Ale po komentarzach widzę, że nie można. Jak za komuny przez spekulantów i kułaków brakowało towaru albo ceny rosły, tak teraz winni są "panikarze".

To nie panikarze podnieśli wam ceny. Jeśli panikarze sztucznie podnieśli ceny, to teraz, gdy już się nakupili, ceny powinny spaść! A nie spadną - bo stare ceny przeszły do historii. Winne jest popisiackie drukowanie (tak, PO też głosował za dowaleniem setek milardów podczas lockdownu) , rozdawnictwo i sabotowanie gospodarki na każdym kroku. Podziękujcie swojemu rządowi. Kupujący cukier są niewinni.
ehud
Podobno wkrótce ma być podobna panika z solą :)
wizytator
Jeżeli cukier taki drogi to może producenci spożywki przestaną go tyle wciskać do każdego produktu. I jeszcze sztuczne barwniki by mogły podrożeć o 500%. Wyjdzie każdemu na zdrowie.
itso_czowiek_zlasu
cukier jest niezdrowy
ehud
W nadmiarze nic nie jest zdrowe :)

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki