"W 4 bad. próbkach wieprzowiny z Irlandii poziom dioksyn nie przekroczył normy"

W czterech pierwszych próbkach wieprzowiny pochodzącej z Irlandii poziom dioksyn nie przekroczył normy - poinformował IAR Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Zastrzegł jednocześnie, że do zbadania pozostało jeszcze 19 próbek mięsa wieprzowego.

Krzysztof Jażdżewski podkreślił, że wyniki dotychczasowych badań są o tyle ważne, że dotyczyły mięsa surowego, a to - jego zdaniem - zwiększa prawdopodobieństwo, że w kolejnych próbkach również nie będzie trujących substancji.

Dioksyny w mięsie wykryto w Irlandii tydzień temu. Wieprzowina została wycofana ze sklepów. Do Polski z Irlandii trafiło 698 ton surowego mięsa sprowadzonego przez 4 importerów. 380 ton zostało zużyte do produkcji wyrobów i wędlin, które już znalazły się w sprzedaży. Na wszelki wypadek Sanepid wycofuje te produkty ze sklepów.
Źródło: IAR
Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne

Wskaźniki makroekonomiczne

Inflacja rdr 4,4% I 2020
PKB rdr 3,1% IV kw. 2019
Stopa bezrobocia 5,5% I 2020
Przeciętne wynagrodzenie 5 282,8 zł I 2020
Produkcja przemysłowa rdr 1,1% I 2020

Znajdź profil