UOKiK: nieprawidłowości u 71 proc. firm serwujących posiłki dla uczniów i pacjentów

Inspekcja Handlowa wykryła nieprawidłowości u 59 (71,1 proc.) spośród 83 skontrolowanych firm cateringowych szykujących jedzenie dla: szpitali, szkół, przedszkoli, żłobków, sanatoriów, domów opieki społecznej, domów dziecka i ośrodków rehabilitacyjno-edukacyjno-wychowawczych - poinformował w poniedziałek UOKiK.

 

(fot. Daniel Dmitriew / FORUM)

Według Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów najbardziej rażące nieprawidłowości - to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje oraz niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.

Jak poinformował UOKiK, przedsiębiorcy już w czasie kontroli uzupełniali brakujące informacje w jadłospisach, wycofywali przeterminowane produkty i usuwali inne nieprawidłowości. Inspekcja Handlowa nałożyła na winnych kary i mandaty - w sumie ok. 28 tys. zł. Skierowała też dwa wnioski do sądu o ukaranie za wykroczenia. Ponadto zawiadomiła o nieprawidłowościach organy nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego, urzędy miar oraz wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów apeluje, aby szpitale, szkoły, przedszkola i inne podobne instytucje zwiększyły nadzór nad firmami, które dostarczają im jedzenie. Zalecamy, aby weryfikowały, czy posiłki są zgodnie z zawartymi umowami. Jeśli nie, jest to nienależyte wykonanie kontraktu i należy egzekwować kary umowne. O nieprawidłowościach instytucje powinny też zawiadamiać Inspekcję Handlową, a w przypadku niespełnienia wymagań sanitarnych i zdrowotnych także Państwową Inspekcję Sanitarną.

Urząd podał tez przykłady nieprawidłowości. Zgodnie z jadłospisem posiłek dla dzieci w żłobku miał zawierać m.in. masło, kakao i sałatkę owocową z jogurtem naturalnym. Zamiast tego maluchy dostały: miks tłuszczowy, napój kakaowy typu instant i produkt jogurtopodobny.

Kontrolerzy znaleźli w magazynach firm cateringowych przeterminowane produkty, resztki żywności przechowywano w brudnych zamrażarkach, w jednej w otwartym worku na śmieci bez żadnych oznaczeń były skrawki mięsa i wędlin oraz krupnioki.

W jadłospisie dla pacjentów zabrakło informacji o tym, że podawane na kolację parówki zawierają soję i seler (inne alergeny wykazano), co mogło mieć znaczenie dla osób uczulonych na te składniki. Z kolei uczniowie gimnazjum dostali za małe porcje naleśników z dżemem truskawkowym - 119-196 g zamiast obiecanych 250 g. Dzieciom z podstawówki i pacjentom szpitala serwowano natomiast mniejsze kotlety mielone.

Jak informuje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skontrolowano w sumie 83 zakłady, które gotowały dla 282 instytucji. Wytypowała je m.in. na podstawie informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Kontrola odbyła się w I kwartale 2017 r. w całej Polsce.(PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

edytor: Jacek Ensztein

Źródło: PAP

Newsletter Bankier.pl

Przeczytaj więcej na temat: Żywność

Wyzeruj prowizję w pożyczce online. 0% prowizji. 100% online. RRSO 17,70%
Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Nowy komentarz

Anuluj
0 26 kamilgo

Kary powinny być znacznie dotkliwsze dla firm kateringowych, które dostarczają posiłki dzieciakom, zwłaszcza tym w żłobku. Chęć zysku przewyższa wyrzuty sumienia... kurde, czy ci ludzie mają jakieś wyrzuty?!

! Odpowiedz
11 2 niepelnosprawny_org

jak cena za posiłek bliko zero, to co moze gastronomia cuda zdziałać?

! Odpowiedz
47 3 trup_w_szafie

szpital to nie jest luksusowy ośrodek wypoczynkowy z obiadkami jak z restauracji. Masz mieć chęci żeby jak najszybciej wyzdrowieć i wracać do swojego życia. Jak chcesz być rozpieszczany to jedziesz do kurortu w Zakopanem, tutaj masz wiedzieć żeby szybko zdrowieć i stąd uciekać. Inaczej zaczną się podobne problemy z ludźmi chronicznie wracającymi z nowymi to chorobami do szpitali, bo czują się w nich lepiej niż we własnych domach.

Pokaż cały komentarz ! Odpowiedz
2 25 glos_rozsadku

szpital to też nie obóz koncentracyjny. Nie musi być smacznie byle było dużo kcal i białka, a nie pajda chleba i dżem.

! Odpowiedz
1 25 karbinadel

Chyba nie przeczytałeś dokładnie (albo nie rozumiesz, co czytasz). Artykuł porusza problem niezgodności dostarczanych posiłków z podpisanymi umowami czy wręcz przepisami sanitarnymi - a nie o tym, że są mało luksusowe

! Odpowiedz

Kalendarium przedsiębiorcy

  • Zapłata zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych.

    Termin zapłaty zaliczki na podatek dochodowy przez osoby prawne.

  • Podatnicy podatku akcyzowego rozliczają akcyzę.

    Rozliczenie podatku od towarów i usług za poprzedni miesiąc - VAT 7.

  • Składkę na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne odprowadzają jednostki budżetowe, zakłady budżetowe i gospodarstwa pomocnicze.

  • Termin uiszczenia podatku dochodowego od podatników rozliczających się w formie karty podatkowej.

    Termin wpłaty zryczałtowanego podatku dochodowego pobranego od wpłaconych w poprzednim miesiącu dochodów z udziałów w zysku. Termin złożenia deklaracji oraz wpłaty zryczałtowanego podatku dochodowego od zagranicznych osób prawnych, czyli osób prawnych niemających siedziby lub zarządu na terenie Polski.

Kalkulator płacowy

Oblicz wysokość pensji netto, należne składki oraz podatek.

Zapisz się na bezpłatny newsletter Bankier.pl