Rząd przyjął projekt ustawy o wyrobach winiarskich

Likwiduje ona ograniczenia w uprawianiu winorośli. Wytwórcy wina z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hektolitrów zostaną zwolnieni z obowiązków jakim podlegają przedsiębiorcy. Poza tym, jeżeli rozwiązania proponowane przez ministerstwo rolnictwa wejdą w życie, poszerzy się grupa odmian winorośli, z których będzie można produkować wino.

Projekt zezwala też na dodawanie cukru podczas wyrobu wina z winogron zebranych w kraju. Minister rolnictwa będzie mógł też wystąpić do Komisji Europejskiej o podwyższenie dozwolonego poziomu wzbogacania trunku cukrem, w przypadku wystąpienia wyjątkowo niekorzystnej pogody w czasie dojrzewania owoców.

Nowelizacja dostosowuje polskie przepisy do unijnych.
Źródło: IAR
Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne

Wskaźniki makroekonomiczne

Inflacja rdr 4,4% I 2020
PKB rdr 3,1% IV kw. 2019
Stopa bezrobocia 5,5% I 2020
Przeciętne wynagrodzenie 5 282,8 zł I 2020
Produkcja przemysłowa rdr 1,1% I 2020

Znajdź profil