Rekordowy remont w Pałacu Buckingham

Pałac Buckingham jest jednym z najlepiej rozpoznawalnych budynków na świecie. To na tamtejszym balkonie najczęściej widujemy rodzinę królewską. Tym razem część pałacu zostanie zamknięta, gdyż potrzebuje renowacji. Remont pochłonie niebagatelną kwotę 369 mln funtów (prawie 2 mld zł). Mają rozmach.

Wyświetl ten post na Instagramie.

🟡 Watch as historic nineteenth-century wallpaper from the Yellow Drawing Room is carefully taken away for conservation. Not only will this work restore the rare, fragile wallpaper, but it will simultaneously protect it from incurring damage from nearby construction work as part of the Reservicing programme. Once the works are complete, the restored wallpaper will return to its home in the Yellow Drawing Room. The Reservicing programme is vital in order to mitigate the risk of fire and flood and will ensure that old wiring is brought in line with current health and safety standards. The refurbishment will also improve visitor access and make the Palace more energy efficient. Designed by Edward Blore in the 1840s, the East Wing of Buckingham Palace was built for Queen Victoria to provide more entertaining and living space for her expanding family. Blore’s design included the famous central balcony on the front façade of the Palace, which was incorporated at Prince Albert’s suggestion. Since then it has been used on many national occasions, including annually at Trooping the Colour.

Post udostępniony przez The Royal Family (@theroyalfamily)

Brytyjska rodzina królewska postanowiła podzielić się na swoim profilu na Instagramie przebiegiem remontu. Mogliśmy zobaczyć jak ze ścian "żółtego pokoju do malowania" położonego we wschodnim skrzydle znika XIX - wieczna tapeta. Wszystko po to, by poddać ją renowacji i na nowo położyć. 

To tylko element jednego z największych remontów Pałacu Buckingham od początku XX wieku. Oprócz konserwacji mebli i tapet, zaplanowano także wymianę instalacji elektrycznej i rur. Liczby zamówionych materiałów robią wrażenie:

  • 16 km rur,
  • 32 km desek przypodłogowych,
  • 6,4 tys. gniazdek elektrycznych,
  • 500 sprzętów sanitarnych (toalety, bidety, itd.). 

Dodatkowo we wschodnim skrzydle zostanie zamontowana winda. 

Żółty pokój do malowania

Powstał w latach 40 - tych XIX wieku. Został zaprojektowany przez Edwarda Blore. Głównym celem mu przyświecającym było zapewnienie królowej Wiktorii więcej miejsca do spędzania wolnego czasu.

Położona na ścianach tapeta została zaprojektowana w okolicach 1800 roku w Chinach. Nie wiadomo, jak znalazła się w posiadaniu rodziny królewskiej.  

Podczas wizyty Napoleona III w 1855 roku w Londynie przebywał on w tym pokoju. Na ten czas ściany zostały przykryte żółtym jedwabiem. 

Częścią projektu Edwarda Blore był balkon umiejscowiony na frontowej fasadzie budynku.

Choć remont pochłonie potężną kwotę 369 mln funtów, to cena jest tego warta. Wzmocnione zostaną zabezpieczenia przeciwpożarowe, co przy zgromadzonych w pałacu dziełach sztuki jest bezcenne. Dodatkowo dzięki tym usprawnieniom zostaną otwarte dla turystów nowe, do tej pory niedostępne, części. Przychód z biletów ma rocznie wynieść 3,4 mln funtów (ok. 17 mln zł). Zmniejszone zostanie też ślad węglowy pozostawiony przez siedzibę monarchii o około 40 proc. 

aw

Źródło:

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Nowy komentarz

Anuluj
7 4 cyklonb

Obecnie przylepianie kiczowatych tapet sobie na ścianie jest w złym guście.

! Odpowiedz
Polecane
Najnowsze
Popularne