REKLAMA

Orzeźwiające bąbelki

2010-08-02 12:25
publikacja
2010-08-02 12:25

Wiosna i lato to pora, kiedy większość z nas odkrywa w sobie istoty zimnolubne. Niezawodnym remedium na mordercze upały są mocno schłodzone musujące wina, w rodzaju szampana, cavy, sektu oraz prosecco.

Bąbelki szampana, prosecco czy cavy uwiodły już niejednego. A wszystko zaczęło się od Szampanii, w której stulecia temu mnich imieniem Don Perignon odkrył nowatorską metodę butelkowania wina. Dzięki niej z dodanej wcześniej mieszaniny starego wina, drożdży i cukru w wyniku fermentacji powstawały bąbelki.

Dziś poza słynnym szampanem mamy nie mniej znaną cavę, włoskie prosecco, niemieckie sekty i inne gatunki doskonałych musujących win. Najlepszą porą roku na picie tych orzeźwiających trunków jest upalne lato, a najlepszą porą dnia – długie i wolno upływające godziny popołudniowej sjesty.

Cava

Może to zaskakujące, ale to nie szampan, ale właśnie hiszpańska cava jest najlepiej sprzedającym się winem musującym na świecie. Zaskoczenie może być mniejsze, kiedy porówna się ceny obu trunków.

Cava, choć znacznie tańsza, jest także wyśmienitym winem i oferuje bogate smakowe doznania. Między innymi z tych powodów w 2001 roku hiszpańska cava wyścignęła niepokonanego do tej pory szampana i stała się najchętniej kupowanym winem musującym na świecie.

Trunek ten wyrabia się tradycyjnymi metodami od lat sześćdziesiątych XIX wieku. Ciekawą rzeczą jest to, że jego produkcja nie jest geograficznie ograniczona i grona do jej wyrobu mogą pochodzić z winnic zarejestrowanych jako cava w całej Katalonii. Dziewięć na dziesięć butelek cavy pochodzi jednak z Sant Sadurní d’Anoia w Penedès. Główni producenci to Codorníu i Freixenet, jednakże istnieje wiele mniejszych winiarni produkujących często wyśmienite trunki.

Do wyrobu cavy najczęściej używa się odmiany winogron parellada, która daje delikatne, kremowe ciało, a także kwaskowej macabeo i xarel-lo, z której powstają wina dojrzałe i złożone w smaku. Dozwolone odmiany to także chardonnay, czerwone garnacha, monastrell i trepat.



Prosecco

Alternatywą dla hiszpańskiej cavy jest włoskie prosecco – trunek, który zawrotną karierę zrobił dopiero w latach 90-tych, mimo że jego początki sięgają aż XVIII wieku. Wtedy to, z powodu silnych mrozów i przemarznięcia winorośli, zdecydowano się wypróbować znacznie odporniejszy szczep o nazwie prosecco, który najlepsze warunki do wzrostu znalazł w regionie Treviso.

Około stu lat później ciekawym szczepem zainteresował się Antonio Carené, założyciel towarzystwa enologicznego, który upatrywał możliwości otrzymywania z prosecco szampana. I choć jego plany spaliły na panewce, dzięki jego aspiracjom do dziś na ziemiach położonych między Conegliano i Valdobbiadene produkuje się wino może o smaku nie tak głębokim jak to z Szampanii, ale z pewnością równie orzeźwiające i – co ważniejsze – o wiele tańsze.

Prosecco otrzymuje się metodą drugiej fermentacji wytłoczonego wina, które następnie poddaje się trwającemu miesiąc leżakowaniu – wtedy to ciśnienie w butelce osiąga 3 atmosfery. Tylko prosecco poddanemu miesięcznemu leżakowaniu przysługuje nazwa spumante, czyli włoskiemu określeniu na wino w pełni musujące. W przeciwnym wypadku na butelce widnieć będzie napis frizzante, informujący nas że prosecco jest lekko musujące.

Zapewne najbardziej charakterystyczną cechą, która przesądziła o popularności tego trunku, jest jego prostota. Trudno doszukiwać się w prosecco niuansów i głębi smaku. Raczej lepiej nastawić się na delikatne i neutralne owocowe aromaty. Dzięki nieskomplikowanej strukturze, prosecco można poddawać mocno schłodzone – razem z bąbelkami wino to zapewnia prawdziwie wybuchową i orzeźwiającą mieszankę.

Sekt

Sekt to określenie niemieckich musujących win, które powstało po tym, jak Francuzi zastrzegli słynną na cały świat nazwę champagne. Sekt zwykle zawiera mniej alkoholu niż jego francuski kuzyn.

Część z tych win produkuje się w tradycyjny sposób, tak jak szampan, często jednak używa się nowszej metody, kiedy dodatkowa, dająca bąbelki fermentacja alkoholowa prowadzona jest nie w butelkach, ale w specjalnych zbiornikach. Następnie wino wlewa się do butelek pod ciśnieniem. Rezultatem są bąbelki mniejsze i dłuższej trwałości.

Sekty do dzisiaj produkuje się w większości z importowanych win. Deutscher Sekt to określenie dla wina produkowanego wyłącznie z niemieckich szczepów winogron, często rieslinga. Deutscher Sekt wyrabia się najczęściej tradycyjną metodą, wina te jednak rzadko są eksportowane.

Szampan

Nie można zapomnieć o słynnym winie z Szampanii, które mimo że przegrało z cavą rywalizację o najlepiej sprzedające się wino świata, przez koneserów jest nieodmiennie wysoko cenione. To białe, musujące wino o drobnych bąbelkach swoją niezwykłość zawdzięcza specyficznemu terroir – wapiennej glebie bogatej w minerały.

Szampan wyrabia się od przełomu XVII i XVIII wieku tą samą metodą. Miesza się ze sobą (kupażuje) wina różnych gatunków, tworząc tzw. cuvee, a następnie rozlewa do butelek, dodając wcześniej nieco liquer du tirage, mieszanki cukru, starego wina i hodowlanych drożdży. To zapoczątkowuje przebiegającą w butelkach fermentację, której zawdzięczamy legendarne bąbelki.

Produkowane w Szampanii wino występuję w najróżniejszych odmianach: słodkich i wytrawnych, o mniej i bardziej wyraźnej strukturze, o różnych bukietach. Najbardziej wytrawny, a także najbardziej popularny, brut pity jest często jako aperitif, nieco mniej popularny demi sec rewelacyjnie nadaje się do deserów. Z kolei bardzo trudna do zdobycia, jednak warta starań, jest słodka odmiana szampana – doux.

Źródło:

Do pobrania

szampan2jpgszampan2jpg
Tematy
Zapytaj eksperta o kredyt hipoteczny

Zapytaj eksperta o kredyt hipoteczny

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki