Nowe oznaczenia mają w przyszłości pojawić się na produktach spożywczych. To pomysł Komisji Europejskiej, by nowe etykiety sugerowały, że dany produkt nadaje się do spożycia, nawet gdy upłynie termin jego ważności.


Oprócz standardowej formuły „najlepiej spożyć przed”, określającej minimalny termin ważności, na produktach żywnościowych będą miały pojawiać się oznaczenia: „często po upływie” lub „często dobre dłużej” – informuje serwis gazeta.pl. Nowe oznaczenia mają informować klientów, że dany produkt może nadawać się do spożycia także po upłynięciu określonego datą terminu ważności.
Komisja Europejska prowadzi obecnie konsultacje publiczne w sprawie projektu wprowadzającego nowe oznaczenia na etykietach oraz tego, jak miałyby one dokładnie wyglądać.
Wszystko po to, by Europejczycy nie marnowali żywności. Zgodnie z pomysłem KE do 2030 r. państwa członkowskie powinny ograniczyć marnowanie żywności o 50 proc. Jeszcze pięć lat temu, w 2018 r., w państwach należących do Unii Europejskiej wytworzono 88 mln ton odpadów będących żywnością.