Naczynia żaroodporne pod lupą UOKiK-u

Zbyt mała odporność na wysokie temperatury i brak instrukcji bezpiecznego użytkowania - m.in. takie zastrzeżenia miała Inspekcja Handlowa do prawie 42 proc. partii naczyń żaroodpornych z ceramiki i szkła. Sprawdzono blisko 200 partii towaru - podał w piątek UOKiK.

(fot. Piotr Mecik / FORUM)

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) poinformował w komunikacie, że Inspekcja Handlowa sprawdziła 191 partii naczyń żaroodpornych z ceramiki i szkła. Zakwestionowała 80 z nich - prawie 42 proc. Kontrola odbyła się w II kwartale 2019 r. u 54 przedsiębiorców z 13 województw. Inspektorzy sprawdzali głównie sklepy i hurtownie, ale byli też u kilku producentów, importera i pierwszego dystrybutora.

Najwięcej uchybień dotyczyło oznakowania. Z tego powodu inspektorzy zakwestionowali 73 partie produktów. Chodziło głównie o brak informacji o temperaturze, w jakiej można używać naczynia, niekompletne instrukcje bezpiecznego użytkowania i konserwacji. Blisko jedna trzecia zakwestionowanych produktów nie miała jakichkolwiek oznaczeń i instrukcji. Urząd podkreślił, że wszyscy przedsiębiorcy dobrowolnie poprawili oznakowanie, większość zrobiła to jeszcze podczas kontroli.

"Próbki 19 partii naczyń żaroodpornych zostały zbadane w laboratorium. Okazało się, że aż 10 z nich, czyli ponad połowa, ma niewystarczającą odporność na wysokie temperatury. Podczas testów pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C" - podał UOKiK. Wszystkie zakwestionowane podczas badań laboratoryjnych partie wycofano ze sprzedaży.

UOKiK wszczął osiem postępowań administracyjnych, w dwóch pozostałych przypadkach trwają czynności wyjaśniające.

Urząd przypomniał, że podczas zakupu naczynia żaroodpornego warto sprawdzić, m.in. czy na produkcie lub opakowaniu jest podana maksymalna temperatura, w której można go używać, a także czy jest dołączona instrukcja w języku polskim – powinny się w niej znaleźć m.in. informacje o: maksymalnej temperaturze, tworzywie, z jakiego naczynie zastało wykonane, sposobie poprawnego użytkowania, sposobie konserwacji. Jeśli pojawią się wątpliwości lub zastrzeżenia do kupowanych naczyń, powinno się zawiadomić Inspekcję Handlową. (PAP)

pad/ amac/

Źródło: PAP
Tematy:

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne