
Krem do smarowania o smaku lasagni w tubce - to propozycja szefa kuchni z Rzymu. Autor tego oryginalnego pomysłu, 23-letni Valerio Braschi, wygrał cztery lata temu włoską edycję programu "Masterchef".
"Lasagna 2021" - tak nazywa się to kulinarne dzieło, które - jak się zauważa - z większą dozą fantazji można nazwać potrawą. Powstało w jednej z rzymskich restauracji. Stworzył je kucharz pochodzący z regionu Emilia- Romania, uważanego za kolebkę najlepszej włoskiej kuchni.
Diversa nella consistenza, ma non nel sapore. Ispirata a un tubetto di colore, il nostro Valerio Braschi ha rielaborato...
Posted by 1978 on Friday, January 8, 2021
Jego pomysł polega na tym, że krem o smaku lasagni, wyciskany z tubki jak pasta do zębów lub farba, podawany jest na "szczoteczce" z makaronu jajecznego do pitnego rosołu z dodatkiem parmezanu. Danie to kończy menu złożone z 10 potraw do degustacji w cenie 100 euro. Wszystko jest już gotowe i czeka tylko na otwarcie restauracji w Wiecznym Mieście, które na razie z powodu restrykcji mogą sprzedawać tylko na wynos i z dostawą do domu.
"Pomysł zrodził się ze wspomnienia z dzieciństwa, gdy rano po Świętach tuż po przebudzeniu sięgałem do lodówki po lasagnę, która została z poprzedniego dnia. Zwyczaj ten zachowałem do dzisiaj" - wyjaśnił Valerio Braschi.
Pięć lat temu szef kuchni z Bolonii Massimiliano Poggi wprowadził do menu w swoim lokalu tortellini w tubce, czyli krem o smaku nadzienia specjału z tego miasta, którym można było posmarować słone ptysie.
Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)
sw/ kib/