Jemy coraz mniej cukru

Produkcja cukru w Polsce rośnie, ale spożywamy go coraz mniej - pisze "Nasz Dziennik". Gazeta powołuje sie na informacje Agencji Rynku Rolnego, z których wynika, że w sezonie 2009/2010 produkcja tego surowca w naszym kraju sięgnęła prawie 1,6 mln ton, o 200 tysięcy ton więcej, niż w poprzednim sezonie.

To więcej niż przyznany Polsce przez Komisję Europejską limit, ale nadwyżka zostanie wyeksportowana na rynki pozaunijne. Natomiast w kraju spodziewany jest dalszy spadek spożycia cukru, co wynika głównie ze zmiany naszej diety. Staramy się w niej zmniejszać udział produktów bogatych w cukier. Mimo to wciąż jesteśmy w czołówce państw Unii Europejskiej jeśli chodzi o spożycie cukru.

Więcej w "Naszym Dzienniku".

"Nasz Dziennik"/IAR adb/jp
Źródło: IAR
Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne