Gigant płacił naukowcom za badania wykazujące, że czekolada jest zdrowa

Amerykański serwis informacyjny przeanalizował 100 badań dotyczących zagadnienia, jakim są korzyści płynące z jedzenia czekolady. Z 98 proc. analiz, które były wspierane przez koncern Mars, wynikało, że kakao ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie - podaje Vox.com. W praktyce jednak serwis dowiódł, że te badania mocno mijają się z rzeczywistością. 

W 1982 roku Mars Inc., firma, która wprowadziła na rynek takie marki jak M&M, Snickers i Twix, otworzyła w Brazylii Centrum Badań nad kakao w celu określenia, jaki wpływ ma na zdrowie człowieka. Wkrótce wydano 140 recenzowanych dokumentów naukowych, które oceniały korzyści płynące z jedzenia czekolady i opierały się przede wszystkim na analizie zawartych w produkcie flawonoidów. Związki te mają właściwości przeciwutleniające i wspierają układ naczyniowy. To ze względu na ich zawartość owoce i warzywa uznaje się za dobre dla organizmu - podaje serwis Vox.com. 

(YAY Foto)

Mars sponsorował konferencje badawcze, które koncentrowały się na takich tematach, jak "Potencjalne użycie flawonów kakao w zapobieganiu chorobom serca i nerek". Wśród sprawdzonych badań przez serwis Vox.com, Mars dowodził, że regularne spożywanie flawonów z kakao może poprawiać nastrój i wydajność poznawczą, a ciemna czekolada poprawia krążenie krwi. Przeanalizowane wyniki sprawiają, że ta dziedzina nauk żywieniowych może być stronnicza.  Firmy przekazujące pieniądze na badanie pewnej żywności i zadające konkretny zestaw pytań wpływają na program badań i nadanie im określonego kierunku. 

Według innych badań okazuje się natomiast, że jedyny pozytywny wpływ kakao ma na ciśnienie krwi. Jednak muszą to być produkty z kakao bogate we wspomniany związek i powodujące niewielki efekt obniżający ciśnienie krwi u zdrowych dorosłych osób. Promowanie korzyści jedzenia czekolady ze względu na zdrowe serce jest podwójnie wartościowe w czasach, kiedy choroby układu krwionośnego są główną przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych. - Wpływ kakao na przepływ krwi nigdy nie był bezpośrednio związany z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Kakao może mieć wpływ na ciśnienie krwi w krótkim okresie, ale nigdy nie udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca lub zawału. Badania obserwacyjne wykazują jedynie korelacje między zjawiskami - nie dlatego, że jedzenie czekolady spowodowało zmniejszenie problemów serca - piszą autorzy raportu.  Ponadto flawonoidy zawarte w świeżym kakao mogą zostać zniszczone podczas przetwarzania czekolady, więc potencjalnie nie trafiają one do krwioobiegu.

- Wśród epidemii otyłości ta nowa niszowa nauka o wartościach odżywczych czekolady pomogła zbudować solidną aurę zdrowia wokół tego produktu - i zwiększyć popyt konsumentów. Sprzedaż hurtowa czekolady w Stanach Zjednoczonych wzrosła z 14,2 mld USD w 2007 r. do 18,9 mld USD w 2017 r. - podają autorzy raportu. 

WSZ

Źródło:
Tematy:

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Nowy komentarz

Anuluj
4 63 niepelnosprawny_org

wychodzą ukryte "czarne sekrety" firm, aczkolwiek to już od dawna wiadomo, jednak działania "kooryzujące" leki są jednak nie do pobicia...

! Odpowiedz
Polecane
Najnowsze
Popularne