Czy wymagane jest zezwolenie z sanepidu do prowadzenia usług cateringowych?

Zamierzam świadczyć usługi cateringowe. Czy potrzebuje zezwolenia z sanepidu? Czy jest szansa na otwarcie cateringu w domu?


Warunki sanitarne w domu przeważnie nie budzą wątpliwości ze strony sanepidu, jeżeli chodzi o wykonywanie działalności gospodarczej. Wytwarzanie żywności i jej przygotowywanie w kuchni dla szczerszej grupy odbiorców musi naturalnie uzyskać zgodę sanepidu. Jednakże w tej materii nie powinno być większych problemów.

Zgodnie z ustawą o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2001 r. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.) tego typu działalność jest uznawana za produkcję i obrót środkami spożywczymi i podlega przepisom wymienionej ustawy oraz innym przepisom szczegółowym, dotyczącym wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności (ich wykaz jest dostępny na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego: www.gis.gov.pl).

Podstawa prawna: Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2001 r. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.)

Przemysław Gogojewicz, Kancelaria Usług Prawnych
Źródło:

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne