Artykuły: Sierpień 2018

2019-05-22

Jak spłacić chwilówki - sprawdzone sposoby na spłatę długów

Warto dowiedzieć się w jaki sposób można poradzić sobie z problemem, jakim jest spłata takich szybki i łatwych pożyczek.

2019-05-22

Jak otrzymać kredyt na budowę domu - praktyczny poradnik

Co trzeba zrobić i jakie warunki spełnić, aby otrzymać kredyt na budowę domu? Odpowiadamy na pytania.

2019-05-22

Co to jest kredyt studencki i jak go otrzymać?

Podjęcie studiów wiąże się z dużymi kosztami. Osoby, które nie posiadają odpowiednich dochodów, mają możliwość skorzystać z kredytu studenckiego.

Jak sprawdzić raport BIK za darmo?

BIK to skrót od nazwy instytucji jaką jest Biuro Informacji Kredytowej. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wszystkie informacje dotyczące między innymi terminowości spłat naszych zadłużeń są rejestrowane właśnie w BIK. To z tego powodu, gdy chcemy zaciągnąć pożyczkę, informacje na nasz temat są sprawdzane przez bank lub firmę pożyczkową między innymi w BIK. Ale czy my sami również możemy sprawdzić jak wygląda nasza historia zadłużeń i ich spłat? Okazuje się, że tak, choć istnieją pewne obostrzenia.

Karta kredytowa - jak działa i dlaczego warto ją mieć?

Karta kredytowa staje się coraz popularniejszym środkiem płatniczym również wśród Polaków. W Stanach Zjednoczonych posiada ją już praktycznie każdy z odpowiednią zdolnością kredytową.

Co to jest raport BIK i jak go można sprawdzić?

Każda osoba starająca się o pożyczkę, zdaje sobie sprawę z tego, iż bank lub firma pożyczkowa będzie chciała skrupulatnie sprawdzić jej wiarygodność jako pożyczkobiorcy. W związku z tym, dla instytucji finansowych bardzo ważne są informacje dotyczące przeszłych zadłużeń takiego klienta oraz sposobu w jaki je spłacał. I właśnie z tego powodu, tak duże znaczenie mają dane na nasz temat zgromadzone w BIK. Warto więc dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej bazy, a także poznać sposoby na sprawdzenie naszego własnego raportu BIK.

Jak skonsolidować chwilówki?

Szybkie pożyczki pozabankowe na krótki okres czasu, czyli tak zwane chwilówki, to dla wielu osób jedyna deska ratunku. Gdy nasza sytuacja finansowa jest trudna lub też kiedy pojawią się niespodziewane wydatki, a z różnych powodów nie mamy szans na zdobycie zwykłej pożyczki, taka forma kredytowania to nasza jedyna opcja. Niestety, czasem prowadzi to do spirali zadłużeń i braku realnej możliwości ich spłaty. Wówczas warto pomyśleć o konsolidacji chwilówek, dzięki czemu raty mogą stać się niższe a czas spłaty kredytu dłuższy.