Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Średni wiek polskiego food trucka to 21 lat. Najstarszy pochodzi z lat 50.

PAP
2021/04/19 10:57
Średni wiek polskiego food trucka to 21 lat. Najstarszy pochodzi z lat 50.

Warszawa, 18.08.2018. Festiwal Foodtruckow na Stadionie Narodowym. N/z.,Image: 429840796, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Andrzej Hulimka / Forum

W Polsce w Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP) zarejestrowanych jest prawie cztery tysiące pojazdów typu food trucki; to samochody, przyczepy lekkie i specjalne – podało biuro promocji cyfryzacji w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Najstarszy food truck pochodzi z 1952 r., średni wiek to 21 lat.

„Pojazdy +o przeznaczeniu na bar lub sklep+ – tak w naszej bazie, czyli Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP), oznaczone są coraz bardziej popularne food trucki. W Polsce zarejestrowanych jest prawie cztery tysiące pojazdów tego typu. To samochody, przyczepy lekkie i przyczepy specjalne” – czytamy w poniedziałkowym komunikacie.

Jak podano, najstarszy samochód serwujący jedzenie, spośród czterech tysięcy zarejestrowanych w CEP, pochodzi z 1952 r. To GAZ 51. Średni wiek polskich food trucków – to 21 lat. Z kolei średni przebieg food trucków wynosi 244 285 km, a największy (marka Berkof)- 1 025 355 km. Najpopularniejsze marki to Fiat Ducato, Renault Master i Peugeot Boxer.

„W pierwszym kwartale tego roku zarejestrowano w sumie 292 food trucki. Wśród nich są samochody, ale także przyczepy przeznaczone na sklep lub bar. Dla porównania, w pierwszym kwartale 2020 roku zarejestrowano 211 tego rodzaju pojazdów, a w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku – 227” – czytamy.

Miesiącem, w którym w ubiegłych latach rejestrowano najwięcej food trucków jest czerwiec. W czerwcu 2019 r. – 127 pojazdów, w 2020 r. – 128. W tym roku w marcu – zarejestrowano ich 150.

Wśród zarejestrowanych w tym roku samochodów serwujących jedzenie królują dwie marki: Fiat oraz Renault. Wśród przyczep lekkich, z których kupimy „coś na ząb” – marka Foodywheel, a wśród przyczep specjalnych, zamienionych w „jadłodajnię” – marka Niewiadów.

Najwięcej mobilnych restauracji w tym roku zarejestrowano w woj. mazowieckim (57), wielkopolskim (42), dolnośląskim (38).

Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców (CEPiK), łączy w sobie dwie ewidencje: Centralną Ewidencję Pojazdów (CEP) oraz Centralną Ewidencję Kierowców (CEK). W systemie gromadzone są między innymi dane o pojazdach i ich właścicielach oraz o kierowcach.

Jak podano w komunikacie, dzięki CEPiK-owi powstało wiele e-usług, m.in. Historia Pojazdu.

„Dzięki tej e-usłudze możemy sprawdzić m.in. czy pojazd nie był kradziony, złomowany, czy nie ma przekręconego licznika. Aby to zrobić potrzebujemy jedynie numeru rejestracyjnego, numeru VIN, i datę pierwszej rejestracji” – powiedział cytowany w komunikacie sekretarz stanu ds. cyfryzacji w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Marek Zagórski.

Jak dodał, można także sprawdzić pojazd niezarejestrowany w Polsce – potrzeba dodatkowo profilu zaufanego. „Skorzystanie z usługi jest bezpłatne. Tylko w marcu skorzystano z niej 29 228 316 razy” – dodał. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ je/

Komentarze
Średni wiek polskiego food trucka to 21 lat. Najstarszy pochodzi z lat 50.
PAP
Podziel się