Lekko na minus to niewielki spadek przychodów kwartał do kwartału ale z kolei zdecydowanie na plus to ładnie przycięli koszty dzięki czemu poprawili zysk operacyjny o ponad 1 mln zł (oczywiście też kwartał do kwartału) co dobrze rokuje.
To czego mi brakuje, albo zbyt szybko przeleciałem, to dlaczego jest taka wysoka efektywna stopa podatkowa - zysk kwartalny przed opodatkowaniem 1,414 k vs 65 k (mega poprawa) a podatek 1,020 k vs 535 k.
Jak dla mnie gdyby nie ta wysoka efektywna stopa podatkowa to byłyby w zasadzie prawie bardzo dobrze bo przy założeniu efektywnej stopy podatkowej nawet na poziomie około 30% (czyli taki jak CIT w Niemczech gdzie jednak jest większość biznesu robiona) to byłby ca 1 mln zysku a tak no to jest "tylko" dobrze. Ważne, że już w drugim kwartale pandemicznym (pomijając 2-3 tygodnie marca) spółka operacyjnie jest już przyzwoicie nad kreską. Także naprawdę nie ma powodów do narzekania a co równie istotne wygląda na to, że w 2021 będzie dużo się działo jeśli chodzi o produkty.
Aha, i jeszcze jedno - maseczki medyczne w Q3 (na co mocno liczyliśmy) można pominąć bo wyprodukowali tego raptem 100k.