Szanowny Panie Sławku
Poruszył Pan istotną sprawę czyli kwestię dywidendy. Od siebie dodam, że ostatnie informacje jakie widziałem dotyczące dywidendy z PGE (przedruk na www.bankier.pl z innej gazety) informowały o 0,61 pln na akcję. Według mojej wiedzy to stanowczo za mało jak na polskie warunki. Oczywiście nie wolno pomijać tego, że jest to zaliczka na dywidendę. Przy cenie 23 pln (taką uważam za wyjściową do szacunków dywidendowych) dywidenda powinna wynosić nie mniej jak 0,91 -0,92 pln na akcję. Czy to dużo czy to mało to nie mnie oceniać. Jeśli idąc Twoim tokiem rozumowania to odnoszenie c/wk PGE do KGH istotnie może doprowadzić do "annualizacji" kursu. Tylko czy bierzesz poprawkę na to, że wszelkie wyceny KGH zależne są od pewnej drobnostki. Taki mały szczególik pot. kurs usd na rynku walutowym. Jeśli tak to nie ma problemu. A skoro jesteśmy przy dywidendzie. W piątek na rachunki inwestorów wpłynęła II rata dywidendy z KGH. Jak myślisz na co można ją przeznaczyć ? Odpowiedzi są dwie i zapewne obydwie są właściwe.
A co do spadku do 15 pln....Proszę bardzo. Niech w końcu "polscy licencjonowani mistrzowie świata" to zrobią a nie tylko mówią, że zrobią. Od mówienia to nikomu jeszcze nic nie przybyło. No może poza małymi wyjątkami jakimi są zawodowi mówcy. Ale to już oddzielna historia.
Pozdrawiam