Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  16,94 zł , zmiana od tamtej pory: -12,04%

Swieca 4H. Nie wiem, chyba tego lepiej nie otwierajcie :)

Czesc. Zaczelo sie lato. Szybko i bez gry wstepnej. Upalnie. To uziemnilo mnie dzisiaj na dobre, wiec pomyslalem, ze zrobie przeglad Blirta, w ramach przegladu okresowego dlugoterminowych inwestycji. Szukalem na Blircie czegos co moge zobaczyc w nowym swietle, z innej perspektywy :) Nie chce robic z tego posta czegos nie do przeczytania (update po napisaniu - nie udalo sie), wiec pomine wiekszosc spraw (fundamenty itp.), a skupie sie na - dla mnie jednej - najwazniejszej na dzisiaj. A jest to zakres ceny 15.10 - 16.98 i cztero-godzinna swieca, ktora ten zakres objela 5 maja o 13:00. Sprobuje napisac dlaczego, ale jesli sie komus nie chce czytac, to w skrocie uwazam, ze ta swieca i ten zakres jest sygnalem gdzie jest dno i gdzie bylo bardzo silne zbieranie akcji Blirta. I to nie bylo zbieranie poczatkujacych spekulantow, tylko kogos kto juz niezle ogarnia temat, o tym pozniej. Rynek na tym poziomie kupil duzo i od tamtej pory do dzisiaj kupuje, o tym tez pozniej. Wymyslilem wiec, ze poziom ten moze wystapic znowu (podejrzewam ze to moze byc granica kursu po odcieciu dywidendy), ale ktos kto tam kupil postara sie by nie zeszlo nizej (chyba ze w spolce bedzie sie naprawde dzialo zle). Po tym licze na systematyczne wzrosty kursu. Wszystko co tu pisze nie jest porada inwestycyjna, a materialem do dyskusji, zacheta do uczenia sie na wlasnych scenariuszach, bo uwazam ze najwiekszym wrogiem naszego kapitalu jest po prostu nasza niewiedza. A teraz kilka szczegolow.

Zaczne od sesji 21-22 kwietnia, ktore sa dla mnie wazne, bo nastapilo wtedy pierwsze wyrazne przelamanie agresywnych spadkow (-43%). Narodzila sie nadzieja na ich koniec i okreslenie dna na 16.52. Wlasnie w tych dniach RSI - pierwszy raz od miesiecy - dalo sygnal wyprzedania papieru, a przebijajac poziom 30 od dolu, dla wielu dalo znak do kupna. Ten pozytywny sygnal RSI wzmocnil inny wskaznik: A/D (akumulacja/dystrybucja) ktory wlasnie 21 kwietnia przelamal trwajaca prawie miesiac dystrybucje Blirta i od tamtego dnia do dzis - na wykresie dziennym - mowi, ze Blirt jest akumulowany. Pisalem wtedy, ze po tych pozytywnych sygnalach podejrzewam, ze kurs rozpocznie marsz na polnoc ale… ze to bedzie tylko blef, bo zatrzyma sie ponizej 20, i tak bylo. To zlapalo w pulapke czesc spekulantow technicznych, polujacych na odlot. Moim zdaniem cel tego byl taki, zeby wykluczyc ich z kupowania nizej, a czesc ktorzy kupia na tej pierwszej gorce zmusic do sprzedania po nieudanym kolku, a jeszcze innych dla ktorych ten odlot byl jedynym powodem dla ktorego jeszcze trzymali mimo spadkow, wyleszczyc chwile pozniej kiedy odlot okazal sie niewypalem. Odlot okazal sie niewypalem, blefem i kilka dni pozniej 4,5,6,7 maja, mialo miejsce zwalanie kursu. Bylo zle. Spadek mial miejsce na relatywnie bardzo duzym obrocie, wielokrotnie wyzszym niz dziesiatki wczesniejszych swiec na 4h interwale. Cena przebila dolna nienaruszalna granice blekitnego pola kumulacji na 15.60. i zaczal zeslizgiwac sie ku przepasci dotykajac chwile pozniej 15.10. Byla dziewiata rano, gielda dopiero sie otworzyla, a na Blircie bylo juz naprawde zle. Nawet Ci o zimnej krwi na chwile zamarli.

Kto wytrzymal 15 minut, zobaczyl drugi, najdluzszy dolny cien spadkowej swiecy 15 minutowej jaki mial miejsce w tym roku (po swiecy z springu z marca o ktorym kiedys duzo pisalismy)… Ale 15 minutowa swieca to za malo zeby wyciagac powazniejsze wnioski.

I wtedy powstala wyjatkowa spadkowa swieca, z tytulu tego postu - na interwale 4h. Spadkowa, brzydka, ale jesli ja przeanalizowac, to mowiaca cos zupelnie innego - obrot na niej byl wielokrotnie wyzszy niz poprzedzajace ja swiece i byl rekordowy od miesiaca. Ale... pod wzgledem dlugosci dolnego cienia byla rekordowa od wielu miesiecy - co dla mnie jest czytelnym, swiadomym, skupowaniem papieru z dna, po ostrej manipulacji kursem (najpierw blef wybicia do gory ponad 20, a pozniej blef spadania w przepasc ponizej 15.60). Co ciekawe, tego dnia wskaznik akumulacji papieru w ciagu tych 4h brzydkiej swiecy, poszybowal w gore. Sprawdzcie.

Na wykresie dziennym, 4-7 maja to dlugie dolne cienie swiec, czyli skupowanie i jednak utrzymanie sie kursu w blekitnym polu kumulacji, chociaz swiece sa spadkowe. Jak to bywa w tej grze, ktos sprzedal najtaniej jak tylko mogl a ktos to odkupil, po czym kurs wrocil do lokalnych srednich.

Cien tamtej swiecy jest dla mnie ukryta informacja, ze w zakresie ktory objal cien, czyli ceny od 15.10 do 16.98 bylo sprawdzanie i mocne skupowanie przez rynek. Zobaczcie na wykresie, okolica poziomu 16.98 stala sie podpora dla kursu od wielu tygodni, a od wczoraj zamyka sie po raz pierwszy delikatnie pod nim, ale w zakresie cienia swiecy. Tak jak napisalem na wstepie podejrzewam teraz, ze kurs moze, ale nie musi zejc ponownie do zakresu cienia swiecy 15.10 - 16.98 gdzie nastapi wybieranie akcji. Mozliwe, ze nastapi ponownie szybki „spring”, ale mam przeczucie, ze ktos tu za duzo nabral zeby zaryzykowal zejscie ponizej cienia tamtej swiecy. Wydaje mi sie ze spekulant nie chce niechcacy wzbudzic paniki ktora bedzie go za duzo kosztowala. Raczej wykorzysta ruch w dol jako kolejny straszak, ale tak by wszystko trzymalo sie ramy. Po tym chce zobaczyc ruch w gore, podejrzewam ze jak zawsze zacznie sie na jakis czas przed dobrymi informacjami ze spolki/rynku i bedzie sie poruszal zygzakiem (ze wzgledu na kolkarzy).

No i tak. Ale trzeba pamietac, ze i manipulujacy kursem jest - jak wszyscy - wystawiony na ryzyka wieksze niz on, cenotworcze info ze spolki czy sektora, dane makro, czy czynniki o ktorych mozemy sie dowiedziedz juz innym sposobem, czyli u wrozki. :) Bez zmian trzymam swoj pakiet. Od lutego rozwazam dokupienie w obszarze 17-15. Gdy podejme teka decyzje, rozloze male zamowienia w roznych miejscach ponizej. Jesli sie uda to fajnie, jesli nie dokupie, to mam swoj pakiet, na ktorym licze na bardzo dobry trzy cyfrowy zysk. Aha, za cala dywidende dokupuje Blirta tak czy inaczej. O i taki oto plan. Dziekuje za przeczytanie, bo temat byl dosc szczegolowy i mimo spadku temperatury niekoniecznie latwy czy porywajacy. :)

Czesc.
ps. jesli cos przekrecilem to sorry, poprawcie mnie, duzo cyferek, miesza sie przed oczami.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BLIRT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.