Może nie mam doświadczenia ale patrzę na ogólną sytuację na rynku gastronomicznym
Jeśli ktoś prowadzi jedną dwie restauracje to ponosi inne koszty za półprodukty
Mając sieć i zwiększając przychody a tym samym za zamawianie półproduktów można dostać lepsze warunki i Maxipizza w 2017r. przekroczyła 10 mln przychodów ( przypomnijmy na samym początku gdy weszli na giełdę te przychody wynosiły w 2007r. Przychody roczne 1,5 mln zł
link Teraz kwartalnie zbliżamy się do 3 mln z dwoma nowymi lokalami powinno to bez problemu zostać osiągnięte i w 2019r. Przychody wyniosą około 13 -14 mln zł przy 13 lokalach jeśli ruszy 14 lokal w Kielcach może to być jeszcze więcej o czym świadczą też poniższe dane
Coraz więcej wydajemy na posiłki poza domem głównie zamawiamy pizzę z dowozem
Maxipizza wyszła już w 2014r. o krok np i rozbudowała MENU co zaowocowało zwiększeniem bazy klientów Maxipizza przerodziła się w kuchnie włoską
CIEKAWY ARTYKUŁ O RYNKU GASTRONOMICZNYM
link