Zadalem sobie trudu i porownalem prognozowane wyniki dla Vigo z poprzedniej rekomendacji Ipopemy ( przed jej obnizka) opiewajacej na 850 PLN i kupuj z wynikami za IV kwartal, a tym samym z prognozowanymi i uzyskanymi przychodami za rok 2021.
Co sie okazuje Ipopema wyceniajac Vigo na 850 PLN wychodzila z zalozenia , ze przychody za 2021wyniosa :
prognoza 68.1 m ( wzrost o 27% r/r) ,
wzrost rzeczywisty: 71.5 m ( wzrost o 33.8%r/r)
segment przemyslowy mial wzrosnac o 26.5m
wzrosl jednak o 31.075 m
sprzedaz technik wojskowych prognoza : 20.0m
wzrost realny skoczyl do 23.2 m
Nie mam zysku netto poniewaz tych danych nie podali.
Wychodzac z zalozenia , ze w firmach rozwojowych , mocno inwestujacych , jednak najwazniejsza wiadomoscia jest wzrost przychodow , prognozy Ipopemy z wycena akcji na 850 ( o obnizonej ostatniej prognozie z wycena godziwa na 750 juz nie wspominam) zostaly mocno przebite.
Innymi slowy mozna je wyrzucic do kosza.
Jezeli wiec owa wycena powinna byc po wynikach za IV kwartal skorygowana w gore to o ile?
Wychodzi mi wynik lepszy o 6.8% r/r .
Po chlopsku i w uproszczeniu ( no nie mamy netto) jednak wycena godziwa powinna teraz opiewac na
907.8 PLN no zaokraglmy to w dol do
900 PLN .
Wyprowadzcie mnie z bledu , jezeli sie wg. Was myle.
Co znamienne po podaniu wynikow kurs poszybowal momentami do 840 i zaczela sie cicha akumulacja.
Po ustawieniach w arkuszu wyglada na to , ze skupujacy ( jak zwykle ) szuka glupa , zeby dokupic zanim Ipopema ( a powinni) przyzna , ze dala ciala i podwyzszy rekomendacje.
Oprocz tego jestem raczej optymistyczny. Przegladajac wczoraj liste gratulantow po ogloszeniu wynikow dla miedzynarodowych obserwatorow na Linkedin stwierdzilem wielu nowych ( min. z USA, Skandynawii) ale dla mnie najwazniejszym wyznacznikiem byli ludzie z ( ze tak powiem ) mojego podworka, tzn. ze Szwajcarii.
Znam jako tako tutejsze firmy lub ludzi , dla ktorych jak sie okazuje Vigo , to juz powazny uczestnik rynku fotoniki.
To sa top adresy w Szwajcarii. Bodaj 3 ludzi od fotoniki z ETH Zürich ( jadna z najlepszych w rankingu na swiecie) i dwoje min. z Basylei. To cos znaczy.
Ipopema milczy. To takie polskie.
Nie dajcie sie wyrolowac