Od strony rynkowej w Marce funkcjonują wszelkie narzędzia kontrolne
1. raporty kwartalne
2. roczny raport badany przez biegłego
W ostatnim czasie doszło księgowanie według właściwych zasad (odpisy do roku)
Jednak mimo tak wielu instrumentów w tym badania audytorskie (badana była struktura należności) przy emisjach obligacji coś nie zadziałało.
I w mojej ocenie główną przyczyna był fakt podawania struktury należności raz na rok przez co akcjonariuszu i obligatariusze nie mogli w porę reagować (zostali postawieni przed faktem dokonanym i ew. mogli się godzić na rolowanie)
Stąd tak ogromny mój nacisk na podawanie struktury należności raz na kwartał
Uzyskaliśmy deklarację, że takie coś zostanie zrealizowane po ZWZA a więc pewnie za wyniki za III kwartał (wcześniej 31 maja o strukturze należności dowiemy się w raporcie rocznym od biegłego)
Przypilnowanie podawania struktury należności raz na kwartał w zestawieniu księgowania należności według nowych zasad jest sytuacją inną niż poprzednio i według mnie wystarczającą.
To są dwie kluczowe sprawy (oczywiście jak zwykle nie są jedyne bo inne scoring, zarządzanie, procesy itd)
3. księgowanie według nowych zasad - zostało wdrożone
4. podawanie struktury należności w każdym raporcie kwartalnym przez co wierzyciele będą mogli monitorować i w porę reagować
Tyle musi wystarczyć (powiedziałbym nawet, że byłoby to więcej niż wymagania rynkowe ale w obecnej sytuacji tak trzeba)