Witam akcjonariuszy,
Dziś udało mi się wskoczyć rzutem na taśmę częścią kapitału po 13,20. Jutro wskakuje resztą. Jako pracownik ArcelorMittal mogę wam powiedzieć jak wygląda sytuacja od środka. Otóż realizujemy kontrakty również dla stalprofilu, jak wygląda sytuacja na kształtownikach (ceownik, hebel) postaram się dowiedzieć bo to nie mój dział, jednak ostatnio zaczęły się kontrakty na grodzice tzw. larseny. Z doświadczenia wiem że grodzice idą do naprawdę dużych zleceń (postaram się dowiedzieć dokładniej co to za projekt i na jaką skalę) jednak jeżeli chodzi o samą branże stalowa to jakiegokolwiek kryzysu ze świecą szukać zamówień jest ogrom pomimo sporej podwyżki cen stali. Temat taniej stali z Chin który powraca jak bumerang to mocno naciągana sprawa. Większość europejskich firm, ale i nie tylko bo Rosja i Turcja też ostatnio dużo zamawiają nie kupuje stali z Azji ze względu na niepewna jakość samego skladu stopu jak i wad walcowniczych. Od początku 2020 roku realizujemy tonaż ostatni raz widziany 6-7 lat temu.
Pozdrawiam