Witam serdecznie
Jeśli chodzi o firmę SSI to jest to na pewno bardzo dobra firma.
Jestem giełdowym „graczem” od 8 lat i bardzo lubię ciekawe spółki.
Pragnę się podzielić swoimi spostrzeżeniami z którymi się nie musicie zgadzać.
Sprawa jest bardzo prosta:
Firma przejęła (a właściwie przygarnęła) dział handlowy ADT co bardzo pozytywnie wpłynie na wyniki.
Oddziały „regiony” działają bardzo dobrze i pozyskują dużą ilość kontraktów. Martwi mnie jedynie oddział Poznań bo z tego co mi wiadomo prawdopodobnie zostanie zlikwidowany jednak nie powinno wpłynąć to znacząco na wyniki spółki w nadchodzącym roku.
Pragnę zauważyć że oddziały „regiony” to handel !!!!
Zaczyna mnie poważnie martwić dział realizacji  czy jest w stanie ogarnąć taką ilość kontraktów ! ;/
Poważnym wyzwaniem zaczyna być również dział projektowy ponieważ zaczyna się pojawiać dużo kontraktów typu projektuj i buduj. Kontrakty te charakteryzują się tym że są bardzo rentowne pod warunkiem że ma się dobry dział projektowy który jest w stanie zrobić oszczędności. Czy dział projektowy w SSI jest na tyle kompetentny hmmm nie wiem ale na pewno to się za niedługo okaże.
Jeśłi chodzi o samą spółkę to jest ona na pewno warta zakupu, ponieważ sprzedaje kontrakty przy rynkowych rentownościach (krążą informacje że w okolicy 7-8 % na kontrakcie prognozowanego zysku netto). Jednak trzeba pamiętać że prognozy to jedno a realizacja to drugie. Przeważnie podczas realizacji mamy wzrost zysku ale przy tej ilości kontraktów realizowanych może być to problem.
Prognozuje że SSI będzie miało w tym roku zysk na poziomie ok. 2,2-3 mln netto a w 2012 może to być coś kolo 5 mln netto. Ale oczywiście jest to bardzo trudne do wyznaczenia z powodu dużych zmian w firmie. Zobaczymy ja wieżę że sprzedam posiadane akcje w okolicy 1zł za sztukę.
Pozdrawiam