Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  686,00 zł , zmiana od tamtej pory: 417,49%

Re: Q4 mozna latwo obliczyc - bedzie rekordowe

Zeby nie bylo. Wedlug mnie powinno byc rekordowe. Ponizej moje zalozenia:

Z prezentacji mamy 1.579.000 kart vs 1.443.600 na koniec Wrzesnia. Co daje wzrost 9.4%.

Jak mnozymy ten wzrost razy reve za Q3 plus dodamy wzrost ARPU o 1% (dane z prezentacji) wychodzi za Q4 reve 535 mln PLN. Wedlug prezentacji do tej pory w Q4 maja poki co na kartach ciut lepszy gross margin. Ale wezmy zeby bylo konserwatywnie te 30% z Q3. Wychodzi gross margin 161 mln PLN. Biorac takie same koszty sprzedazowe i administracyjne (moge sie mylic tutaj oczywiscie - ale nie widze powodu czemu drastycznie by mialy wzrosnac) jak w Q3 oraz koszty finansowe z Q2 (w Q3 wrzucili okolo 17 mln straty na FX zwiazku ze splata leasingow - czyli mi sie zdaje ze dla Q4 powinno byc lepiej nawet niz na Q2) oraz podatek 20% to mi wychodzi 60mln zysku netto za Q4.

Jak widac sie tylko skupiam na operacyjnym biznesie kart sportowych. Pozostale biznesy moga dawac upside oraz downside. Biznes kart sportowych jest bardzo skalowalny. Jak beda kontynuowac taki wzrost - to 2 mln kart powinni w miare szybko osiagnac. Z tytulu kart sportowych zyski operacyjne powinnien byc wtedy bardzo wysoki.

Ja sam mam sporo Benefitu ale jak powyzej opisalem to skupiam sie wylacznie na biznesie kart sportowych w swojej analizie. Pozostale biznesie nie biore pod uwage przy swojej analizie. Moze to byc duzy blad - ale dla mnie osobiscie glownym driverem biznesu sa karty sportowe dla Benefita.

I zeby nie bylo ponizej dxxxxchron ;-). Kazdy dla Siebie podejmuje decyzje.

Informacje przedstawione na tej stronie internetowej są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715).
Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na podstawie materiałów zawartych na tej stronie a czytelnik podejmuje decyzje inwestycyjne na własną odpowiedzialność.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BENEFIT 0,28% 3 550,00 2025-12-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.