Witam
Wiem, wiem,że dzisiaj święto i lepiej świętowaćniż pisaćna forum.Jednak piszę,wybaczcie.Przejrzałem moje archiwum Mostka od 1997 roku i trochę refleksji starego człowieka.Nie będą to tylko statystyki, bo to niczemu by nie służyło.
Narzekamy obecnie na duży udział drobnego akcjonariatu.Takie ich prawo ,a dla wszystkich to istniejące niebezpieczeństwo mało racjonalnego zachowania i żeby było śmieszniej dotyczy to i transakcji przy zwyższe i zniżce kursu.Zobaczmy jak łatwo tu manipulować kursem, bez zbędnego wysiłku . Takie zachowanie dotyczy nie tylko Mostka ,ale znacznej ilośći spółek o małej wartości jednostkowej.Drobni / wybaczcie / zawsze łatwiej wejdą w papiery o wartości 2.00 niż 22.00zł.Mając tańsze akcje w większej ilości czują się bardziej dowartościowani.
Co do wyników,były one w latach różne ,jednak z przewagą wyników dodatnich.
Co ciekawe nawet przy bardzo dobrych wynikach zdarzało się ,że kurs nie odbijał w górę.
Częstowano nas słynną formółką ,że dobre wyniki zostały już uwzględnione w kursie akcji.Ostatnie śmieszne zachowanie się kursu moim skromnym zdaniem bardziej wygląda na upłynnianie kursu niż skupowanie.Pomyślmy jest sporo osób i niestety większych inwestorów, którym może zależeć na pozbyciu się akcji.To nie wygląda na wymianę akcjonariatu.To wygląda na kolejne ubierane drobnicy.Móglbym pisać o innych sprawach,tylko wiem ,że i już tak Was zanudzam.Jeżeli tak to wybaczcie.
Pewnie macie inne zdanie.Chetnie przedyskutuje.
Pozdrawiam jato