Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

"ZUS opierając się na swoim poglądzie na tę sprawę nie żąda zapłaty składek zdrowotnych za okres zawieszenia działalności. Jednakże ma do tego prawo gdyby przychyliłby się do zdania Ministra Zdrowia, co raczej nie nastąpi ponieważ ZUS od dłuższego czasu stosuje taką praktykę."
To już nastąpiło i o tym piszę!
ZUS mnie wewzwał i nakazał zwrócić się do NFZ z zapytaniem oto czy powinienem w okresie zgłoszonego zawieszenia /zaprzestania/ płacić
składkę zdrowotną.Dodam, że działalnść miałem zawieszoną w ZUS i w US i przez cztery lata jej nie odwieszałem, po czterech latach działalność zlikwidowałem.Z NFZ otrzymałem pismo stwierdzające ze składki mam zapłacić, w związku z czym ZUS przychylił sie do stanowiska NFZ i zażądał zapłaty zaległytch składek zdrowotnych z odsetkami za cztery lata zawieszenia działalności gospodarczej!I wcale nie uważam by był to powód do ironicznych wypowiedzi pod moim adresem, lub upoważniało kogokolwiek do "wybaczania" mi czegokolwiek.
Post napisałem nie po to aby kogoś pogrązyć w smutku czy w żalu, tylko dla informacji wynikającej z własnego doświadczenia.Sytuację swoją opisałem w duzym skrócie i nikomu nie życzę aby się znalazł w podobnej.