Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

gośc2 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zgadzam sie ze wszystkim co napisałeś, tez tak
> uważam.Jestem jednak jednym z tych frajerów którzy
> płacą, nie myślę jednak że źle zrobiłem bo miałem
> zbyt wiele do stracenia. Ostatecznie to sa tylko
> pieniądze, a o reszte między innymi sprawiedliwośc
> będę walczył.

Oczywiście, każdy sam musi rozważyc plusy i minusy wybieranej strategii. Masz racje, że to tacy jak Ty będą mieć szansę aby tę sprawiedliwość wywalczyć przed ETS. Ja mogę nie mieć takiej możliwości. Choć w sumie to zobaczę jeszcze jak sie sprawa rozwinie, bo coraz bardziej tego ZUS-u nie lubię. :-). Zapłacić na pewno nie zapłacę, choc gdyby to było 5 czy 10k, to może i machnąłbym ręką. Od grubo ponad roku funkcjonuje całkowicie "poza systemem" obowiązkowych ubezpieczeń społecznych (a faktycznie to od ponad 10 lat, bo nie choruje i nigdy z tego nie skorzystałem jeszcze) i jest całkiem fajnie. W 2014 roku jak będę chciał będę mógł do niego bezboleśnie powrócić. :-)))))

Trzeba być tylko świadomym, że popularność tego forum za pewien czas spadnie, a po wyroku ETS w konkretnej sprawie (zakładam że korzystnym) to będzie dopiero początek drogi dla reszty (wznowienia postępowań, skargi na niezgodnośc z prawem prawwomocnych orzeczeń itd). Dalej, jesli ktoś już zapłaci, to ZUS będzie mu to musiał oddać z odsetkami. Kolejne 3-4 latka opóźnienia, bo zapewne ZUS będzie się znowu sądził do kasacji włącznie. To spowodowało wybór strategii postępowania przeze mnie.

To jest naprawdę daleka droga, dlatego ja wybrałem drogę prostszą (olanie tego). Czy dobrze - trudno mi powiedzieć, ale wiem, że nie byłbym w stanie zajmować się tym miesiącami. Czy godnie - też trudno powiedzieć. Ale jak jakiś gość przy partii Skrabli mi nie chciał uznac słowa ALBOWIEM, to tez go olałem zamiast z nim walczyć.

marek428