Kochani
Kilka dni temu dołączyłam do was,o czym was poinformowałam,byłam załamana, że z tym cholernym ZUS nie ma możliwości wygrania, ale teraz myślę,że można i to najlepiej w trakcie odwołania.To forum , to skarbnica wiedzy i myślę że, wystarczy wszystkie informacje w odpowiedni sposób poskładać i ująć w piśmie odwoławczym.
Utwierdziła mnie w tym Kasia ze strony 43-dopiero, teraz przeczytałam o jej sprawie.
Wydaje się, że cały problem polega na tym,żeby nie wdawać się w żadne dyskusje,tylko negować stanowisko ZUS trafnymi,popartymi ustawami argumentami,w zależności od tego, na co oni się powołują, co zresztą sama zamierzam zrobić po świętach.
Nie mam co prawda jeszcze napisanego odwołania, ale mogę podzielić się z wami ogólną koncepcją pomysłu.
1) Od...zaczęłam wykonywać działalność gospodarczą (np.PKPiR albo karta podatkowa, ryczłt ewidencjonowany) i zgodnie z Art.13 pkt4 ustawy z dn.13.10.1998 "O systemie ubezpieczeń społecznych" zgłosiłam ten fakt w ZUS wypełniając ZUS ZFA i ZUS ZUA na podstawie Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dn. 4 grudnia 1998r,załącznik nr 20 (lub Rozp.M.P.i P.S z dnia 6 sierpnia 2003r,załącznik nr 13-w zależności od tego, w którym roku to zrobiliśmy).
2) Od .... zaprzestałam wykonywania działalności,co potwierdziłam w ZUS zgodnie z instrukcją urzędników i w/w rozporządzeniem na drukach ZUS ZWUA i ZUS ZWP kodem 113 (albo 111-obowiązuje od 01.10.2003).Nie dokonałam wykreślenia z wpisu do ewidencji,gdyż zgodnie z Art.33.1 pkt 2 "Ustawy o swobodzie działalności", obowiązek taki spoczywa na mnie tylko w przypadku trwałego zaprzestania, a tego nie zamierzałam robić.
3) Zgodnie z w/w aktami prawnymi postępowałam w okresach........,
za każdym razem uzyskując od urzędników ZUS informację ,że nic nie zmieniło się w tej kwestii, co potwierdza choćby fakt, że nie zmieniły się kody przyczyny wyrejestrowań .
To jest tylko ogólny schemat tego , co będę pisać,szczegóły zależą od tego ,co mamy napisane w decyzji , od której się odwołujemy.
Zawsze trzeba zastosować ripostę w postaci jakiegoś aktu prawnego np. wyrok SN z dn..... potwierdza,że wpis do ewidencji nie oznacza rozpoczęcia wykonywania działalności, a tym samym nie skutkuje obowiązkiem ubezpieczeń itp.Na tym forum pojawiło się dzięki wam tyle argumentów na naszą obronę;np.konkretne wyroki SN , trzeba tylko uważać ,żeby nie zniweczyć wszystkiego jakimś jednym słowem np.
jak obowiązek ubezpieczeń, to na pewno w kontekście słowa: rozpoczęcie wykonywania działalności a nie prowadzenia działalności itp.
To na razie tyle. Po świętach znowu się odezwę.
Barbara