Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Nie wiem jakie były próby zainteresowania sprawą mediów ogólnokrajowych, ale wydaje mi się, że duża część wysiłku powinna iść w tym kierunku. Dyskusja, która odbywa się na forum jest bardzo przydatna w wyszukiwaniu argumentów przemawiających za racją "zawieszających", ale chyba głos ten jest jeszcze za słabo słyszany w kraju. ZUS-owi łatwo jest odpowiadać pisemnie, ignorując zapytania, odbiegając od tematu, stosując standardowe stwierdzenia. Trudniej zaistniałą sytuację wyjaśnić przed dociekliwym dziennikarzem.
Pamiętacie jak kilka telefonów pana Janusza Weissa przyczyniło się do przyznania przez ZUS, że czasowe wyrejestrowanie w niektórych przypadkach jest możliwe, zamieszczono też stronę internetową z wyjaśnieniami. Dlatego myślę, że powinny być próby konfrontacji "zawieszających" z przedstawicielami ZUS-u w mediach. Wydaje mi się, że najbardziej do tego celu nadawałby się program "Sprawa dla reportera", do którego zapraszane są obie strony konfliktu. Chyba trudno byłoby ZUS-owi obalić większość argumentów.
E-mail do redakcji: sprawa.dla.reportera@tvp.pl
Chyba dobrze byłoby, gdyby akcję wysyłania maili z opisem spraw skoordynowała Składka i sztaby regionalne, aby przedstawić rzeczywistą skalę problemu.

Pozdrawiam