Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Drogi Walterze

Nie wiem na ile wiarygodny jest ten tekst znaleziony przez kol. Maxc. Zakładam, że tak ta ustawa wyglądała.

Art. 40. [Informacje gromadzone na koncie ]

3. Ubezpieczony wymieniony w Art. 16 ust. 1, który w ciągu 3 miesięcy od upływu terminu opłacenia składki na ubezpieczenie emerytalne stwierdził, że płatnik składek nie opłacił tej składki lub opłacił ją w wysokości niższej niż należna, może wystąpić z wnioskiem o uzupełnienie tej składki.

4. Zakład na wniosek ubezpieczonego, o którym mowa w ust. 3, dokonuje na koncie ubezpieczonego uzupełnienia kwoty składek na ubezpieczenie emerytalne do wysokości składek należnych wraz z waloryzacją.

5. W przypadku gdy Zakład stwierdzi, że od 6 miesięcy nie jest opłacana składka na ubezpieczenie emerytalne ubezpieczonego, o którym mowa w Art. 16 ust. 1, lub jest opłacana w wysokości niższej niż należna, powinien niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie ubezpieczonego.

6. Ubezpieczony w terminie 2 miesięcy od otrzymania zawiadomienia, o którym mowa w ust. 5, powinien wystąpić z wnioskiem o uzupełnienie składki.

7. Zakład na wniosek ubezpieczonego, o którym mowa w ust. 6, dokonuje na koncie ubezpieczonego uzupełnienia kwoty składek na ubezpieczenie emerytalne do wysokości składek należnych od ubezpieczonego i płatnika wraz z waloryzacją.

A co ja napisałem ? ano nie ma wskazania na art. 16 pkt 4.

I nadal podtrzymuję stanowisko:

art. 40 pkt 3-7 nie dotyczą prowadzących działalność gospodarczą.

Nie wiem co się dzieje ale ja nie mam twego postu z godz. 23.15

Pozdrawiam.