Witam
Krótki opis mojej sytuacji:
Prowadze dz.g. jako osoba fizyczna, uslugi kieruje tylko na rzecz jednego kontrahenta
- 5-ciokrotne wyrejestrowanie (tylko ZUS) na ok. 3 tygodniowe okresy w latach 2001 i 2002
- decyzja ZUSu o objeciu mnie ubezpieczeniami
- moje odwolanie do Sadu Pracy Ub. Społ. w Krakowie
- przegrana (kwiecien 2004), w uzasadnieniu podkreslono brak wykreslania z ewidencji, mozliwosc prowadzenia innej dz. niz tej ktora swiadcze na rzecz jedynego odbiorcy (ze wzgledu ujecie we wpisie do ew. kilku rodzajow dz.)
- apelacja
- rozprawa ap. w dniu wczorajszym (13.09.2005)
- wyrok za 2 tygodnie
Na rozprawie skorzystalem z projektu pisma procesowego przedstawionego przez Obserwatora, kladac nacisk na udowodnienie, ze nie wykreslenie z ew. nie jest rownoznaczne z ciaglym prowadzeniem dz. g.
Ponadto staralem sie przekonac sad, ze swiadcze uslugi tylko na rzecz jednego odbiorcy, a inne wymienione we wpisie do ew. rodzaje dz. nigdy nie byly podejmowane - sad byl zainteresowany po co taki wpis zostal dokonany.
Druga sprawa: sad pytal co robilem w okresach zgloszonych jako zaprzestanie - moja odpowiedz: znajac z gory okresy w ktorych moj jedyny kontrahent nie bedzie mnie potrzebowal robilem np. remont domu, wyjazdzalem zagranice, nigdy w tym czasie nie pozostajac w gotowosci do podjecia pracy.
Tyle na razie. Jesli beda jakies pytania chetnie odpowiem. Niestety przygotowujac sie do rozprawy natrafilem na to forum dopiero 2 dni temu, co nie pozwolilo mi lepiej wykorzystac podanych tu wskazowek, ale mam na razie chociaz satysfakcje, ze dajac 5 stron wyjasnien nie pozwolilem sadowi szybkie zalatwienie mnie niekorzystnym wyrokiem :).
pozdrawiam