Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

do Waldek
Mam pewne pismo odnośnie ryczałtu ale pewnie dotyczy to też zasad ogólnych zobacz co napisał mi urząd skarbowy.Jeżeli podasz mi swego meila to prześlę ci skan z pieczątkami.

NACZELNIK
DRUGIEGO URZĘDU SKARBOWEGO
w Białymstoku
15-502 Białystok, u1. Plażowa 17 VIII tel. 743-36-40. 743-30-10 REG. 050378018. NIP 542-15-3

PanANDRZEJ
W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 20.02.2005r. Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w Białymstoku informuje, że pojęcie zawieszenia działalności gospodarczej nie jest definiowane przez ustawę z dnia 20 listopada 1998r. o zryczahowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (DZ.U. Nr 144, poz.930 z późno zm.) w części , dotyczącej podatników rozliczających się w formie "ryczahu ewidencjonowanego".
Okoliczności, w których podatnicy mogą dokonać zawieszenia działalnosci gospodarczej nie regulują również przepisy ustawy z 02 lipca 2004r. o swobodzie działalnosci gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807), ani przepisy ustawy z 13 października 1995r. o zasadach ewidencji i identyfikcji podatników i płatników (Dz. U. Nr 142, poz.702 z późno zm.).
W żadnym przypadku również przepisy podatkowe nie mogą być podstawą do zdefiniowania podmiotu, który zawiesił działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 13 października 1997r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. Nr 137, poz.887 z późno zm.).
W związku~z powyższym nie ma Pan obowiązku zgłaszania zawieszenia ani wznowienia działalności gospodarczej w urzędzie skarbowym, a fakt nie uzyskiwania przez Pana przychodu w okresie zawieszenia będzie miał bezpośrednie odzwierciedlenie w prowadzonych przez Pana urządzeniach księgowych.