do Waldek
Mam pewne pismo odnośnie ryczałtu ale pewnie dotyczy to też zasad ogólnych zobacz co napisał mi urząd skarbowy.Jeżeli podasz mi swego meila to prześlę ci skan z pieczątkami.
NACZELNIK
DRUGIEGO URZĘDU SKARBOWEGO
w Białymstoku
15-502 Białystok, u1. Plażowa 17 VIII tel. 743-36-40. 743-30-10 REG. 050378018. NIP 542-15-3
PanANDRZEJ
W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 20.02.2005r. Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w Białymstoku informuje, że pojęcie zawieszenia działalności gospodarczej nie jest definiowane przez ustawę z dnia 20 listopada 1998r. o zryczahowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (DZ.U. Nr 144, poz.930 z późno zm.) w części , dotyczącej podatników rozliczających się w formie "ryczahu ewidencjonowanego".
Okoliczności, w których podatnicy mogą dokonać zawieszenia działalnosci gospodarczej nie regulują również przepisy ustawy z 02 lipca 2004r. o swobodzie działalnosci gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807), ani przepisy ustawy z 13 października 1995r. o zasadach ewidencji i identyfikcji podatników i płatników (Dz. U. Nr 142, poz.702 z późno zm.).
W żadnym przypadku również przepisy podatkowe nie mogą być podstawą do zdefiniowania podmiotu, który zawiesił działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 13 października 1997r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. Nr 137, poz.887 z późno zm.).
W związku~z powyższym nie ma Pan obowiązku zgłaszania zawieszenia ani wznowienia działalności gospodarczej w urzędzie skarbowym, a fakt nie uzyskiwania przez Pana przychodu w okresie zawieszenia będzie miał bezpośrednie odzwierciedlenie w prowadzonych przez Pana urządzeniach księgowych.