ad. Leo
1)Piszesz językiem trudno (dla mnie) zrozumiałym. Wielu rzeczy muszę się więc domyślać i w związku z tym moja odpowiedź może nie być prawidłowa.
2)Dłużnikiem ZUS-u zapewne nie jesteś Ty (nie była to DG OF), ale Twoja firma, albo firma w której masz udziały (DG OP)
3)Domyślam się, że zablkowanie rachunku bankowego nowej Twojej firmy (też zapewne DG OP) odbyło się przy wykorzystaniu instytucji skargi pauliańskiej (art. 527 KC i ew. następne). Nie tylko dłużnik ma swoje prawa. Wierzyciel też :-)
4)Zadłużenie rośnie i będzie rosło w wyniku naliczania odsetek
5)To nie jest sprawa do rozważania w formie konsultacji w grupie dyskusyjnej. Zwróć się do adwokata. Dysponując szczegółami może on rozważać wykorzystanie art. 28 - 30 ustawy o SUS w powiązaniu z prawem upadłościowym. Mogę tylko domyślać się, że to ostatnie nie jest Ci całkowicie nieznane. Mylę się :-))) ?
6) Na koniec pozwalam sobie delikatnie zwrócić Twoją uwagę, że podobna taktyka postępowania ( a co mi zrobicie ?)w przypadku należności ZUS-u pracowników może się nie ograniczyć tylko do roszczeń finansowych.