Ale za to teraz, pomimo, że przeprowadził procedurę kontroli ubezpieczonego, wydaje decyzję zgoła odmienną.
Jak napisałem wcześniej, ZUS wydając decyzję, dodaje załącznik w którym wylicza zaległości i rząda ich zapłacenia w ściśle określonym terminie.
Z tą karalnością to coś nie tak. Wedle obowiązujących przepisów nawet jeżeli popełniłeś przestępstwo a zostało ono "wytarte" z akt, to nikt nie ma prawa nawet o tym wspomnieć. ZUS najpierw wydał zaświadczenie za okres taki i taki, że nie masz zaległości a teraz rząda ich uregulowania. Wiem, nie przegadam Cię.
Coś dla ostudzenia i bardziej chłodnego spojżenia na sprawę:
Czy nieodprowadzanie składek do ZUS to czyn o znikomej szkodliwości społecznej
UBEZPIECZENIA SPOŁECZNE Czy nieodprowadzanie składek do ZUS to czyn o znikomej szkodliwości społecznej Niesolidny płatnik bezkarny Sąd Okręgowy w Tarnobrzegu uznał, że łamanie praw pracowniczych i niepłacenie składek do ZUS jest znikomo szkodliwe społecznie i uniewinnił oskarżonego ......
Nie czytuję tej gazety, ale koledzy dali mi znać o tym artykule. Już we wstępie widać rzeczowość, niezawisłość i sprawiedliwość, kogo to nie muszę chyba pisać. To dla tych, którzy są przekonani, że ich wywody i racje mają 100% szans. Przy takich orzeczeniach mam poważne obawy czy nie dostaniemy KSA.