Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  27,78 zł , zmiana od tamtej pory: -6,80%

Re: JSW - JSW NAJMOCNIJESZA W WIG20 - 16.07.2024 Euklipides

Dzięki za kolejny merytoryczny komentarz do minionej sesji. Dzisiejszy brak ataku shortów i brak batonów antywzrostowych po stronie sprzedaży też świadczy o odejściu od tej taktyki.
Przyczyny mogą być dwie - albo shorty faktycznie nie mają już skąd pożyczyć akcji (lub przestało się to opłacać), albo liczą na niekorzystny dla nas przebieg WZA, żeby w razie braku dywidendy, wykonać atak kończący.
Nie oszukujmy się - część blokujących, po WZA zabierze swoje zabawki z tej piaskownicy i pójdzie do innej, niezależnie od kosztów. Ja do takich osób nie należę - GPW to dla mnie raczej potencjalnie zyskowne hobby, a na życie zarabiam w inny sposób. Moje akcje mogą leżeć i czekać choćby i na przejęcie przez moje wnuki, których nie mam i na pewno przez najbliższe dziesięciolecie się nie dorobię.
Liczę jednak na chciwość SP i decyzję o dywidendzie. Dotychczasowy brak projektu odbieram jako brak pośpiechu - być może SP, po spłacie przez spółkę zadłużenia w PFR ogłosi nadzwyczajne WZA i dopiero wtedy przegłosuje dywidendę, by wszystko pozostało lege artis.
Uważam też, że warto będzie przyjrzeć się projektowi budżetu państwa na rok 2025 i spodziewanym wpłwom z dywidendy z SSP. Tegoroczny budżet zakłada wpływy ze wszystkich SSP na poziomie nieco ponad 3 mld pln. I to jest podobna kwota do roku 2022, gdy dywidendy z JSW też nie płacono.
Dywidenda z JSW za rok 2022 dla SP opiewałaby na około 1mld pln. Jeżeli więc planowane przyszłoroczne wpływy z dywidendy określono by na 4 lub więcej miliardów złotych, to byłby to dla nas fantastyczny zwiastun - za rekordowy 2022 dywidenda to około 14 zł na akcję, co w przeliczeniu na dzisiejszą wartość daje kosmiczny odsetek 50%.
Projekt budżetu musi być zgłoszony do Sejmu do 30. września, więc istnieje szansa, że jesienią pofruniemy nie tylko na skrzydłach La Niny.
Oczywiście powyższe nie jest poradą inwestycyjną.
Pozdrawiam wszystkich.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
JSW 0,43% 25,89 2025-10-31 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.