Kraje bałtyckie mogą zlikwidować połączenia kolejowe z Rosją i Białorusią
![]()
Prezydenci Łotwy, Litwy i Estonii oświadczyli, że decyzja o likwidacji połączenia kolejowego z Federacją Rosyjską i Białorusią powinna być wspólna.
Informację tę podajeDelfi.
Estoński przywódca Alar Karis zauważył, że
jeśli kraje zdecydują się na jego demontaż, powinno to nastąpić wspólnie . Według niego, sytuacja Łotwy, Litwy i Estonii jest różna, dlatego logiczne byłoby skoordynowane działanie.
Prezydent Litwy Gitanas Nauseda powiedział, że ważne jest skoordynowane działanie w sprawie bałtyckiej linii obrony. Dodał, że konieczna jest współpraca z Polską, która również rozważa utworzenie wschodniej linii obrony.
Nauseda zauważył, że Komisja Europejska rozważy przyznanie finansowania zarówno w perspektywie krótkoterminowej, jak i długoterminowej. Według niego państwa bałtyckie pracują nad środkami ograniczającymi mobilność, a zamknięcie linii kolejowych do krajów wschodnich będzie jednym z nich.
Prezydent Łotwy Edgars Rinkēvičs podkreślił, że decyzje będą podejmowane wspólnie. Dodał, że prace nad tą kwestią będą kontynuowane na szczeblu rządowym, z udziałem ekspertów wojskowych i obronnych.
Przypomnijmy, że niedawno agenci atesh przeprowadzili udany sabotaż na rosyjskiej infrrastukturze kolejowej w obwodzie nowoczerkaskim w obwodzie rostowskim.
Sabotaż zakłócił rozkład jazdy pociągów przewożących sprzęt i personel wojskowy, co doprowadziło do lawinowych opóźnień w dostawach niezbędnych zaopatrzenia dla okupantów.
Ponadto partyzanci zdetonowali ładunki w obwodzie leningradzkim ,powodując wykolejenie pociągu z ładunkiem wojskowym. Sabotaż sparaliżował ruch kolejowy między Petersburgiem a Pskowem.
A kacapom marzy się powrót na zachód. Czy Trump was przyjmie gościnnie skoro w USA rosyjscy mieszkańcy już wstydzą się za putina i mówić po rosyjsku. Kto mądry ucieka
Słynna tenisistka wyrzekła się Rosji i zmieniła obywatelstwo.
Znana rosyjska tenisistka
Anastazja Potapowa podjęła decyzję o wycofaniu się z reprezentowania swojego kraju na turniejach międzynarodowych. 24-letnia tenisistka pochodząca z Saratowa, zajmująca 51. miejsce w rankingu światowym, od tego sezonu będzie reprezentować Austrię.
https://i.c97.org/ai/665413/aux-small-1764845572-4122025_Potapova_360.png„Z przyjemnością ogłaszam, że mój wniosek o obywatelstwo został zatwierdzony przez rząd Austrii. Austria to miejsce, które kocham; jest niezwykle gościnna i czuję się tam jak w domu. Uwielbiam Wiedeń i nie mogę się doczekać, aż stanie się moim drugim domem. Dlatego z dumą ogłaszam, że od 2026 roku będę reprezentować moją nową ojczyznę, Austrię, w mojej zawodowej karierze tenisowej” – powiedziała Potapova.