Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: dlaczego nie będę zdziwiony?

hymmm...

kto objął najwięcej? ten kto miał najwięcej...

ale żeby wepchać to w rynek to musiał by pchać sporo czasu przy znacznych wolumenach, o czym musiał by równocześnie informować... taka zasada, jak ktoś tam bodajże 5% przekroczy... a ten co objął najwięcej, "nieszczęśliwie" ma tego około 63% :-)

a skoro ma ok. 63%, to "wolnych akcji" w rynku jest 37%... taka matematyka... :-)
co przy ok.100 mln akcji łacznie daje ok. 37 mln szt., a zatem de facto po rynku chodzi swobodnie tylko taka sama lub podobna ilość papiera (procentowo) jak wtedy gdy kapitał akcyjny wynosił ok. 54 mln akcji

z tym, że np. 35 mln "wolnych akcji" (swobodnie krążących w obiegu) gdy PBS posiadał ok. 15 mln akcji BEEFSANA miało wartość wg ówczesnych notowań (np. licząc po 1 PLN/szt) 35 mln PLN.

dziś wszystkie wolne akcje... całe 37 mln "wolnych akcji" to wg. obecnych notowań 19,6 mln PLN

z tym, że PBS posiada obecnie nie ok. 30 ale ok. 60% akcji PBF

jest margines? w jakiej sytuacji znajduje się spółka obecnie, a w jakiej znajdowała 2 lata temu? jest lepiej? jest gorzej? są możliwości? nie ma możliwości? są aktywa (np. obligacje)? nie ma aktywów? wzrosło zadłużenie? spadło zadłużenie? ... i takie tam :-)

jeśli posiadacz 63% zdecydował by się na ruch, musiał by o tym poinformować, a niewątpliwie ruch taki widać by to było w wolumenie

zatem "większość co objęła po 30 groni" papieru nie oddała, bo i po co? :-)

wolumeny w okresie wzrostów o którym piszecie to kilka mln akcji dziennie (pomijam że inaczej był zapisywany), przy czym cena była wówczas znacznie powyżej 1,2 - 1,4...

ostatnio średni wolumen... np z miesiąca... hymmm :-)

aby teraz zrobić wartość odpowiadającą wolumenowi 2 - 3 mln akcji wówczas, obrót musiał by odpowiadać 2 - 6 mln zł... a jest 300 - 600 tys. zł... co już powoduje zmianę wartości o 2-6%! :-)

istnieją też zagrożenia, o czym warto pamiętać...

i nigdy nie kierujcie się w decyzjach inwestycyjnych opiniami z forum, lepiej samemu :-)

aaa... jak ktoś mi się przyczepi, że nie 37 mln ale 37 mln 215 tys, albo, że nie 63% ale 62,3% itd itp... ja to wiem, a jakbym nie wiedział... to i tak wiem gdzie to sprawdzić... ale sobie nie zaśmiecam głowy takimi d... etalami... mam grube kredki i tyle :-)

dałem znać tylko kolegom, że jestem :-)

pozdr

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PBSFINANSE -3,42% 1,13 2023-09-21 15:26:55
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.